torsdag 7 mars 2013

Isländsk slöjdundervisning


I början av den här terminen fick jag en förfrågan om att ta emot lärarstudenter. Eftersom utbildningen i Uppsala lagt ned för ett par år sedan, var det ett bra tag sedan jag hade några studenter. Den här förfrågan kom från ett par islänningar som ville prova på läraryrket i ett annat land. Givetvis tackade jag ja. Det är oftast både roligt, nyttigt och givande att ha studenter att handleda. I två veckor har jag Kristijana och Tinna, 23 och 24 år, på praktik. Isländskan är nästintill omöjlig att förstå  så det blir engelska som språk. Jag är väldigt ringrostig och blir oerhört frustrerad när jag inte finner de ord jag vill, men kommunikationen fungerar hjälpligt.

 Dom har "fått" tre klasser i årskurs 7 till sitt förfogande. Som projekt valde dom att tala om Isländska påsktraditioner och så får var och en av eleverna göra ett "påskägg". Den här veckan bestod arbetet i att väta bomullsgarn med lim, blandat med vatten, för att sedan linda det  kors och tvärs över en uppblåst ballong. Ballongerna hänger nu på tork och nästa vecka ska eleverna få sticka hål på ballongen, göra en snygg upphängning och skriva ett litet citat eller visdomsord på en lapp att lägga inne i bollen. Det är tydligen typiskt isländskt.
Eleverna har varit väldigt intresserade och arbetat flitigt med sina påskägg. Dom tyckte det var spännande med undervisning på engelska och så var det säkert kul med lite unga, söta lärarkandidater!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar