söndag 24 mars 2013

Öppet hus på Handarbetets vänner

Idag tog jag tåget till Stockholm för att besöka Handarbetets vänner, skolan som utbildar i textila hantverk och som även driver en ateljé där man väver och broderar beställningar av textilkonst. Igår och idag hade man öppet hus för allmänheten.
Jag gick här själv, en kortkurs i bildvävning för drygt 20 år sedan. Det var riktigt inspirerande och roligt. Och kan man bli annat än inspirerad i så härliga lokaler ; det gamla fyravåningshuset ute på Djurgården?!
Idag var huset fyllt av elever från olika utbildningar, lärare och även textilarbetare i ateljén. Massor av elevarbeten prydde de olika rummen och man hade även en, för mej, ny form av kortföreläsning som kallades något på japanska (som jag glömt). Varje person visade 20 bilder som man talade utifrån-väldigt intressant.




Det kliade verkligen i fingrarna av skaparlust bland alla fantastiska textilier.
Träffade på en lärarkandidat som gjorde sin praktik hos mig för några år sedan. Hon fick arbete här på skolan ; Lisa Hartman.  Träffade också på Sonja Berlin, lärare och expert på brickbandsvävning, som jag gick en kurs för på 80-talet. Talade också med flera kursdeltagare som satt och arbetade vid sina vävstolar. Det känns härligt att det fortfarande finns kvar ett så här fantastiskt ställe, där kunskapen ännu finns kvar och lärs ut. Och enligt kanslisterna och lärarna så växer intresset för varje år. Annars tror man ibland att man är "ett utdöende släkte", eftersom många  textila utbildningar lagts ned under åren.
De tre översta bilderna visar på vackert tyllbroder från fortsättningskursen i broderi. Under ett täcke i molateknik och längst ned en del av en bildsvit i broderi och applikation.
Mitt textila lystmäte fick sitt idag och jag var nöjd och glad när jag satte mig på tåget mot Uppsala igen och broderade kycklingar i korsstygn!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar