torsdag 9 januari 2014

Jaga elefanter istället för myror...

Ibland säjer jag som Nalle Puh; "Jag är en björn med en mycket liten hjärna!"
Att jag påstår det just nu, beror på att jag hörde på en cd med 30 minuter mental träning idag, och det jag minns är just "gå på elefantjakt istället för att jaga myror".
Det var på norska så det är väl också en av anledningarna till att allt inte fastnade, ska lyssna på det en gång till, när jag får möjlighet. Men jag ska försöka förklara;

Att sätta upp mål för sig själv är viktigt, men när vi gör det måste vi också sätta upp delmål och beräkna hur lång tid vi behöver för varje sådant. Allt för att få till en progression mot målet.

Tydligen så använder vi bara 20 % av vår hjärnas kapacitet. (hur man nu räknat ut det). Allt av vad vi har,  har vi åstadkommit med hjälp av tanke och handling, och det är ju faktiskt ganska mycket. Om nu det bara är 20 %, tänk då på vad vi skulle kunna uträtta!
Men så är det allt det som vi till-låter att hindra oss.
Och det var här någonstans som elefantjakten började...
Runt omkring oss i vardagen och livet har vi så många, många "måsten." Tror vi . Eller skyller vi på för att inte behöva ta itu med det väsentliga. Vi blir splittrade, ofokuserade och trötta. Vi jagar myror.
Om man nu satt upp ett mål, se till att sätta upp delmål och tidspunkter när dessa ska vara avklarade. Fokusera på det. Jaga elefanten och låt inte myrorna distrahera dig. Eller se till att ge myrorna bara en liten del av din dag, så att du därefter har tid kvar till elefanten!
Det var också med ett räkneexempel på hur många timmar vi i genomsnitt, sover, arbetar och har fritid under ett liv.  Den fria tiden har för oss moderna människor blivit till en ganska stor del av livet, ändå tycker vi att vi aldrig har tid med något. Genom att avsätta en timme om dagen för mental träning skulle vi, enligt denna filosofi, vinna mycket tid.
Vad vet jag, jag gillar ju även Nalle Puhs filosofi...
Men jag gillar elefanter bättre än myror också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar