tisdag 7 mars 2017

Trygga och otrygga ljud

Jag bodde mina första 13 år i lägenhet och jag minns att jag upplevde ljud utifrån och från grannar, som trivsamma och trygga. Jag tyckte om att höra någon komma i trappen och gå in i de olika grannlägenheterna. Från våningen ovanför hördes ofta svag musik och skrapet av fötter, där höll Holger Lundqvists dansstudio till. Utifrån hördes trafik, pålningar från olika byggen, folk som pratade och skrattade, nere på gården stod en bur med en kakadua som skrek. Allt det där hörde till och skapade hemkänsla för mig då.
Nu har vi i drygt 21 års tid bott i radhus och under flera års tid har jag sagt att jag mycket väl kan tänka mig att bo i lägenhet igen, men jag börjar tänka om.
I lördags natt, när jag sov över i son och sonhustruns lägenhet blev jag än mer övertygad.
Jag blev väckt av att deras hund började skälla 03.20. Det hördes ljud i trappuppgången. Hissen började gå och plötsligt spelades hög musik i huset. Förmodligen kom någon hem från krogen och hade efterfest. Någon timme senare stod några i trapphuset och pratade högt och argsint.
Det var otrygga ljud. Min puls hade gått upp av hundskallet och sen låg jag där med hjärtklappning och lyssnade i mörkret och hade svårt att somna om.

Jag minns vi lyssnade på ljudkasett i bilen, när pojkarna var små. Toffe och Andrea, uppläst av Margareta Krook. Ett kapitel hette "Mystiska ljud". Lilla Toffe hörde konstiga ljud i lägenheten när han var ensam hemma, det var bara kylskåpets surrande, som man inte tänker på när huset är fullt av folk, men i tystnaden så kan vanliga ljud bli ovanliga och skrämmande, när man är en liten människa.
Hade hoppats på att lägga upp en ljudfil här, men tyvärr finns den inte att få tag på. Och egentligen hade den ju inte så mycket att göra med mina funderingar, men den dök upp i mitt minne bara.

Så tillbaka till nuet och dagens yogautmaning som rimmar på TRYGGA för vi skulle göra en BRYGGA!
Och med glädjen över att jag lyckades göra en helbrygga, så går jag nu nöjd i säng och njuter av att få sova!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar