lördag 14 januari 2017

Tekla


I morse kom jag att tänka på min mormor. Det är hon i hatt, kappa och med en rejäl handväska i näven, till höger på bilden. Till vänster sitter min mamma i egenhändigt sydd, modern byxdress. Året är 1968, jag är 10 år.

Min mormor växte upp på landet i ett torp i Södermanland. Hon gifte sig med Erik och dom levde, arbetade och slet på sitt jordbruk. Mormor födde fyra barn. En pojke dog strax efter födseln. Nästa pojke, Elis, dog i hjärtinfarkt vid 42 års ålder 1963, och så var det flickorna Eva och Inga.

Mormor blev 88 år, dog 1979.
Jag minns henne som liten, knubbig och vithårig med dålig hörsel. Vi var ganska ofta och hälsade på i deras lilla torp, på landet utanför Nyköping. Mormor syltade och saftade, pysslade med sina blommor, lagade mat, virkade och läste Hemmets Veckotidning. Hon var snäll. Hennes färska ärtsoppa var den godaste jag ätit.
Mormor tyckte inte om när dom dansade Can-can på tv! Varför ska dom sprätta sådär och visa benen? Undrar lite vad hon skulle tyckt om mina döttrars stringtrosor......

Jag ser henne framför mig, vid köksbordet, sitter och virkar sina lakansspetsar och kikar då och då ut i trädgården. Mormor hade alltid klänning, och hon hade underbara laxrosa underkläder i viskos. Då och då såg jag henne sittandes i morfars knä, och han höll i en pincett, och ryckte bort oönskade strån på mormors haka.

Varför dök hon då upp i mitt minne just idag?
Jo, efter frukosten, när maken dragit iväg på skridskoisen, satt jag kvar och virkade och kikade då och då ut i trädgården och så funderade jag över mina barn. Tänkte plötsligt; var det så här mormor också kände det?? Fridfullt och vilsamt, med händerna i arbete och tankarna hos sina barn, undrandes över ditt och datt?

Min virkning kommer inte att sitta på några lakan. Nej, jag virkar faktiskt på något som jag inte har en aning om vad det ska bli. Har hittat en sida på facebook som heter "Mysterievirkning"! Man får en uppgift att lösa ungefär var fjärde-femte dag, som sen ska resultera i något alster. Tyckte det var spännande att hänga på.

Undrar vad mormor Tekla skulle tyckt om det.....?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar