söndag 18 december 2016

Dumt experiment!

Det var riktigt dumt att experimentera med pepparkaksdegen!!
Jag hade två halvfulla påsar med Muscovadosocker, som blivit stenhårda, i kökslådan. Kollade runt lite på nätet och såg att man kunde byta ut det mot farinsocker, i pepparkaksdeg. Så bra, tänkte jag. Gjorde som vanligt med smör och kryddor, men ersatte en del av sirapen med muscovadosocker, eftersom sockerklumparna var stora, och  så hårda att dom inte gick att sära på. Det doftade gott om degen när jag blandade till den i går kväll och den smakade gott och verkade helt ok i konsistensen, kunde t om ta mindre mjöl än brukligt.
Innan jag tog mitt midnattsbad, slängde jag in degen i kylskåpet. Det brukar jag inte göra....

Det skulle jag inte gjort!!
I morse när jag skulle duka fram frukosten, passade jag på att känna på degen.
Den var hård. Stenhård. Verkligen stenhård!!
Ställde fram den i rumstemperatur och gick på gympa. Duschade och klädde mig.
Degen var fortfarande stenhård.
Provade att mikra den. Provade att köra småbitar i mixern med lite extra flytsmör.
Nu gick den visserligen att kavla, men allt föll i smulor när vi försökte stansa ut kakor.
Yngsta dottern var ihärdig och tog små, små bitar. Kavlade och stansade ut de minsta måtten av kakor. Det gick ok, och hon kämpade ut 4 plåtar.
Pojkvännen fick i uppdrag att göra årets pepparkakshus. Han gick in med liv och lust. Började med att skulptera huset, som om han höll på med lera. Det såg mer ut som en ruin, och han -som är kurd- förklarade att det här var ett hus från Aleppo, Ett något makabert skämt.
Själv gick jag ifrån allt, för det var skrikvarning på mig. Den här degen hade jag inte tålamod för!!
2/3-delar av degen återstår, men dessvärre blir den nog sopor!

Därför blir dagens bild en drömbild av hur årets pepparkakshus skulle varit!


Det här är underbart, med den lilla förstukvisten och "snickarglädjen" i fönsterspröjsen! Jag älskar också änglaspelet som står bredvid, med tända ljus. Hade ett sådant en gång i tiden.

Men kanhända ska jag inte ge upp drömmen om pepparkakshuset. Dotterns pojkvän fick tillslut ihop hus-sidor, och jag ser fram emot att få se det ihopbyggt och spritsat. Han har kavlat och skurit med ögonmått och nu ligger delarna i en prydlig hög på köksbänken. Återkommer med bild när det blivit ihopsatt, senare i veckan!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar