fredag 18 maj 2012

Fredagens Fröding

"Titta bort från det att jag är drucken, titta bort från det att jag är kal,
kom ihåg, att när en nöt är sprucken, finns dock kärnan i sprucket skal!"

Det finns en polisrapport från den 27 december 1898 där Gustav Fröding gått emot ett äkta par och "på ett brutalt och oförskämt sätt tilltalat kvinnan samt framställt begäran om att få "lägra" henne, varför kvinnan blev mycket rädd och även illamående. Fröding avlägsnade sig straxt därefter." Dagen efter fördes han till hospitalet. Det står i sjukhusjournalen; "patienten är 177 cm lång och väger 87 kg. Han är kraftigt byggd med någorlunda god muskulatur och rikligt hull. Huvudskålen är välbildad, pannan hög och bred. Hjässan kal, hår och skägg gråsprängt. Hyn gråblek. Ansiktet har ettt förvirrat, frånvarande men på samma gång sorgset uttryck.
Vilket människoöde-tänk om han förstått hur hans texter skulle komma att spridas och läsas långt efter hans död. Tänk om han hade kunnat blogga!!
Jaha, sånt sitter jag och funderar över så här på kvällskvisten med ett glas rödvin. Maken tillbringar kvällen/natten (även halva fredag och lördag) på slottet Görveln. Det var det slottet där "Stjärnorna på slottet" spelades in. Det är ett dentalföretag som bjudit in-dock ej respektive. Men vad är väl en kväll på slottet när man kan sitta och titta på en thriller med Mel Gibson, som jag snart tänker göra.
Annars idag har jag stått och tillverkat tyg till ett par Obelix-byxor. Min kära dotter ska nämligen vara utklädd till den figuren på studentskivan. Temat är myter/mytologi. Hon hade ju kunnat välja att vara någon vacker grekisk gudinna, men nehej. Den store, tjocke gallen Obelix föll på hennes lott, och eftersom jag vet att hennes sömnadsprojekt alltid slutar med hysteriska utbrott, så erbjöd jag mej att ställa upp. Och idag tryckte jag blå ränder på vitt tyg.
Men nu börjar filmen....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar