tisdag 18 oktober 2022

Vegetarisk tisdag

När man tittar på den här hjärtskärande bilden, så känner man sig mer eller mindre som en mördare när man tänker på allt kött och all fisk man stoppar i sig!

Maken fick en bok som gåva när han gick i pension; Det goda livet av Tareq Taylor och Sara Ask. Det är inte en enbart vegetarisk kokbok, men det är recept med mycket vegetariskt som grund och maken har läst den grundligt och har nu börjat införa åtminstone en dag i veckan som helt vegetarisk. Det började förra tisdagen med rårakor och morots-sallad och idag blev det palsternacks-morots-halloumibiffar med klyftpotatis och tzatsiki.

Båda dessa middagar har varit jättegoda, absolut, och jag har inget emot vegetarisk kost. Gjorde ju för övrigt en vegetarisk gulash-soppa igår, men att enbart gå över till denna kost, det är inget för mig. Jag jobbar efter mottot "lagom är bäst". Varierat är bäst i min värld och jag vill ha både kött, fågel, fisk och skaldjur i min kost. Mat är en stor och viktig del av livet, det är dessutom en rolig del. Både att laga och att äta!

Min livsperiod då jag höll på med fasta och detox är helt över. Jag tänker ibland att jag kanske borde minska ner på mitt vindrickande, men i nästa stund så tänker jag även här att "lagom av allt är bäst", och att en varierad kost och lite vin ganska ofta inte kan skada utan bara gör gott för kropp och själ. 

Och jag känner kanske framförallt att det är skönt att själv ha kommit till den slutsatsen. Tidigare läste jag så många hälsotidningar och sidor på nätet, så många tyckanden om hur du ska leva, hur du ska äta, hur du ska om allt möjligt. Nu känner jag äntligen att jag verkligen vet bäst om mig själv. Ett uttryck som jag för övrigt har lite roligt åt, eftersom min äldsta dotter alltid sa det med bestämd röst, som liten, när man försökte få henne att göra olika saker. - NEJ, för jag vet bäst om mig själv!

Jag vet inte om hon faktiskt visste det i alla sammanhang, men jag känner att nu kan jag -med 64 års erfarenhet- med rätta säga det!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar