lördag 15 oktober 2022

Siden, sammet, trasa, lump


 Här sitter jag och lägger sista handen vid en kjol som jag klippte till och har sytt på i veckan. Det var längesedan jag sydde något plagg till mig själv, men nu grävde jag fram ett sidentyg ur gömmorna, hittade ett gammalt blixtlås och ett fodertyg som passade till. Det enda jag behövde köpa var tråden. Och det var nog längesen jag behövde köpa en trådrulle, har för mig att jag betalade 28 kronor senast, men nu kostade samma typ av trådrulle 41 kronor!

Anledningen till detta projekt är att vi är bjudna på fest nästa helg. Jag har nästan glömt hur man klär sig, sedan jag slutade jobba går jag bara klädd i frilufts- eller mjukis-byxor och stora luftiga tröjor. Osminkad med håret i tofs. Ingen stil alls på mig, men väldigt bekvämt och skönt. I garderoben hänger inte många finkläder, och dom få som finns har många år på nacken och är använda flera gånger. Tänkte att jag faktiskt ville ha något nytt, och det här tyget är riktigt fint. Både i kvalitén och färgen, en grå-brun, kanske kan kalla den mullvadsnyans, med vacker glans. Modellen är sydd efter ett mönster som jag sydde en kjol i när jag var 19 år. Hade då varit i London och köpt ett fint Liberty-tyg. Jag älskade verkligen den kjolen och hade den så mycket att den blev utsliten. Av de hela bitarna sydde jag sedan en klänning till äldsta dotterns 1-årsdag. Jag sydde verkligen mycket längre tillbaka, barnen hade ofta hemsydda kläder. Återstår att se om jag kommer trivas lika bra i den här kjolen.

Ok. Men sammet, trasa och lump då? Jo, sammeten kommer sig av en blå sammetslångkjol som var mitt fest-alternativ i garderoben. Den är 20 år gammal och flitigt använd......

Trasa och lump har vi gott om på vinden där vi nu har börjat röja med besked. Känns som vi håller på med arkeologiska utgrävningar, maken och jag. Vi har redan kört två gånger till miljöstationen med gamla bäddmadrasser, extramadrasser och gamla skumgummidynor och kuddar som är sparade sen årtionden "utifall-att" och "kanske-bra-att-ha". Just nu hänger sonens studentkostym, gamla brudtärningsklänningar och trasiga skidjackor framme i hallen för att kastas eller lämnas till loppis.

Hur kan det bli så mycket grejer???

Men nu tar jag lördagkväll. Har blandat till en GT, satt på lite skön musik och ska krypa upp i soffhörnet med min stickning. Maken är på Siriusmatch och dottern och lilla vovven hos en väninna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar