torsdag 12 november 2015

Trist arbetsmiljö!

Jag satt prov-vakt idag. Två timmar i olika klassrum. Hade verkligen tid att titta mig omkring, bara för att konstatera; Vilken bedrövlig arbetsmiljö man vistas i om dagarna!!
Golvet är ihopsatt av stuvar med linoleummattor i olika färg
. Väggarna är målade i en smutsgul-grön nyans, som är avskavd på många ställen. På några ställen finns det gardiner. Smala kappor i grälla färger eller längder i en trött smutsgrön nyans, dom sitter dock snett, en del krokar har lossnat från gardinstången. Inredningen är blandad från 60-70-talet och fram till våra dagar. Tomma tidsskriftställ och pärmar med kryptiskt innehåll står, eller ligger ovanpå skåp eller i befintliga bokhyllor. Travar av läroböcker eller ordböcker ligger på skåp och kateder. Elevbord och stolar är hårda och ogästvänliga, klottrade ovanpå och med tuggummirester på undersidan.
Man blir lite blind, och tror att detta är normalt, men egentligen är det bedrövligt! Tänker eleverna på det? Jag minns inte riktigt hur man tänkte kring närmiljö i högstadieåldern. Tittar man på hur de flesta har det i sina elevskåp så kan man ju undra. Där råder ofta ett kaos av gamla och nya anteckningar och papper från alla lektioner, böcker, pennor, godispapper, någon tom läskburk osv.
Samtidigt så vet jag att många uppskattar när man gör lite mysigt. Kanske släcker ner och tänder ljus, ställer fram en blomma eller pyntar med något.
Nu fick vi på arbetsplatsmötet igår veta, att skolan "ligger minus" med 2,9 miljoner kronor och så har jag, på medarbetarsamtal idag, önskat pengar till 24 nya symaskiner....
Vi får nog fortsätta "vara lite blinda" och bara stå ut!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar