fredag 27 december 2013

Mat i överflöd!

Det blir mycket mat i juletider. Vi har visserligen dragit ner på julbordet nu om jag jämför hur det var när jag var liten, men det blir ändå för mycket. För mycket rester av allt. Öppnar jag kylen så är den full av pytsar med halvfullt innehåll; sylta, köttbullar, prinskorv, rödkålssallad, risgrynsgröt, julskinka. Flera halvätna ostar, julöl och must. Bland torrvarorna trängs 4-5 chokladaskar. På köksbänken står pepparkakor, en halväten morotskaka, några mandelmusslor och flera halvöppnade flaskor glögg. Dessutom blev det kvar två stora kastruller kokt potatis på julafton-där räknade jag på tok för många per person!
Så råkar jag tillhöra den generationen som blev uppfostrad i att man inte fick slänga mat. Allt skulle man ta tillvara! Det tänket är egentligen väldigt sunt och är dessutom på väg tillbaka.
Dock blir det en liten utmaning att variera måltiderna i dessa mellandagar, för jag ledsnar väldigt fort på att äta samma mat flera dagar efter varandra.
Igår, när vi hade gäster, tog jag fram lax ur frysen och gick och köpte en gorgonzolaost, men den kokta potatisen använde jag. Jag kokade upp vatten och slog över för att fukta, sen ställde jag in kastrullen i ugnen på 150 grader där den fick stå till den var genomvarm. Den serverades sedan pressad till laxen. Såsen till det hela gjorde jag av en slatt portvin som fick koka ihop med grönsaksbuljong, sen hade jag i creme fraice och dill. Det blev jättegott! Till efterrätt serverade jag mandelmusslorna som blev kvar på julafton. Med lite frukter och en klick chokladglass bredvid smakade det lyx!
Idag tog vi reda på prinskorvsresterna och så stekte jag av den kokta potatisen och gjorde en ugnsomelett till. Vi fick också i oss lite av rödkålssalladen. Resterna av den pressade potatisen från igår, hävde jag i ett brödbak.
Det blir lite av en utmaning att laga och äta av det som finns hemma. Som det ser ut lär vi klara oss minst en vecka till på att äta resterna och komplettera med annat som finns i förråden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar