tisdag 23 april 2013

Världsbokdagen

Dagen till ära gick jag idag på biblioteket! För att lämna tillbaks och för att låna! Jag beställde en ny bok av Kate Morton och jag lånade en bok av Gerda Antti.
Ikväll har jag haft en träff  med sju kollegor på restaurang Hodja.
Eftersom det var världsbokdagen, föreslog en av dem ( en svensklärare ) att vi skulle ta med varsin bok och byta med varann! Jag kunde inte bestämma mig för vilken bok jag skulle ta med, så jag tog tre; Norrlands svårmod, Moderspassion och så Harold Frys pilgrimsvandring. Den sistnämnda boken fick jag själv i gåva på La Palma flygplats, när jag skulle skiljas från mina vandringskompisar som jag haft under sportlovsveckan i februari!
I utbyte ikväll  fick jag "Sånt man bara säger" av Helena von Zweigbergk, aldrig läst något av henne förut, så det blir spännande.
Jag tycker om att läsa, och innan jag somnar måste det bli något kapitel eller åtminstone ett litet stycke från en bok.
För våra barn har vi alltid läst böcker från tidiga år. För en och en och för flera ihop. Pojkarna älskade "Mästerdetektiven Kalle Blomkvist", "Bröderna Lejonhjärta"och "Tordyveln flyger i skymningen". Mysigaste lässtunderna var nog när vi var ute och tältade med barnen när dom var små. Så la vi oss allesammans bredvid varann på liggunderlag i sovsäckar och som enda ljuskälla, en ficklampa riktad mot boken vi just läste. Det är stunder man verkligen minns som höjdpunkter i livet!!
Äldsta dottern ville att jag skulle läsa högt långt upp i åldern. Jag tror hon var 13 år när jag läste "I taket lyser stjärnorna" och jag blev så rörd själv att jag satt och svalde snyftningarna, dottern hörde knappt vad jag läste!
Man får verkligen hoppas att läsning aldrig kommer att dö ut som sysselsättning. Filmer, tv- och dataspel kan aldrig ersätta en läsupplevelse. I en läsupplevelse får fantasin fritt spelrum, och det tror jag är väldigt utvecklande och inget som kan ersättas!
En gång i tiden ville jag bli författare.........

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar