onsdag 19 maj 2021

Det vattnas i munnen!

                                            Vitplister
                                                          Brännässla 
 

Ikväll har jag plockat trädgården ren från brännässlor. 

De växer under mina svarta vinbärsbuskar, jag brukar alltid bränna mig när jag ska plocka bären på sensommaren. Sen växer de också bakom komposten och i ena hörnet vid syrenhortensian. Fast när jag kom in i köket och ställde mig att rensa, så blev jag tveksam till några av mina stjälkar. Jag hade ju plockat med handskar på, så hade inte känt om de brändes, men när jag nu såg de vita blommorna på flera av stjälkarna så var jag tvungen att googla, och insåg att jag blandat mina nässlor med vitplister. Men enligt flera artiklar/sidor, så kan man använda vitplister på samma sätt som nässlor. Det ska inte vara som att förväxla vit flugsvamp med champinjon. Får vi hoppas....

Har faktiskt inte plockat nässlor sedan innan 1986 och den stora kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Då fick man ju låta bli både svamp och bär i flera år. 

Men nu har jag förvällt mina blad och kylt ner, och imorgon kväll ska jag koka nässelsoppa, lägga i ägghalvor med gräslöksklipp ovanpå och bjuda med nybakt surdegsbröd. Sen tänker jag plocka de första stjälkarna rabarber och svänga ihop en rabarberpaj med vaniljsås. Mmmm, det vattnas redan i munnen! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar