fredag 29 januari 2021

Livet i ett nötskal....


 Det kan börja tidigt på morgonen med en diskussion om hur det kommer sig att lillebror får sitta kvar och titta på barntv, fast storebror måste komma till frukostbordet. Pedagogiskt förklarar mamman att lillebror äter sin välling i tv-soffan. På kvällarna när lillebror måste gå i säng så är det storebror som får sitta kvar vid barntv. Så kan det fortsätta med en diskussion om huruvida det är en jordgubbe på yoghurtburken. Och när storebror är långsam med sin frukostmacka, kan mamman muta med ett räknetal för varje tugga. Man får välja på minus eller plus,  på svenska eller engelska. 

Vid påklädning (underställ, varm tröja, sockor, dubbla vantar, varma mössor och halsdukar), kan det plötsligt uppstå "klädkrig" så allt ligger över hela hallen, bakom element eller på byrå och klocka. Storebror gnäller om att han inte älskar vinter, lillebror ålar som en mask på golvet under påklädning. Så småningom sprids vi åt.  Mamman jobbar hemma, pappan på kontoret, farfar och farmor är också på jobbet och barnen på förskolan.  

När farmor kommer hem sitter barnen vid köksbordet och äter spagetti carbonara. Fast lillebror vill bara ha pastan. Storebror äter allt, men blir plötsligt tvärtrött och ligger och gnäller att han är trött, över köksbordet. Det går att muta bort med räknetal igen. Sen blir han pigg när det vankas glass till efterrätt. Tills  lillebror säger att mamma köpt glassen. Farmor protesterar och berättar att det faktiskt är farmor som köpt glassen. Lillebror hävdar bestämt att det är mamma. Farmor är lika envis och tjatar om att det är farmor som köpt. Lillebror tar fram sin surläpp! Mamman får medla. Sen ska vi vuxna äta. Barnen leker runtomkring, och föräldrarna försöker locka ner dem i källaren för att bygga pussel, men dom vill hellre vara runt matbordet och leka kurragömma.

Så småningom ska de små sova. Vi vuxna, som pausat "På spåret" samlas runt teven med hemmagjord dajmglass. Maken laddar hallen med prylar inför morgondagens skridskoåkning. Farmor har under dagen haft messkontakt med döttrarna om nyinköpta solglasögon, om vilken bänkskiva i sten som passar bäst till köket i den nya lägenheten och huruvida äldsta barnbarnet är lika envis som sin far.

Imorgon bitti ramlar det in två barnbarn till.

Det är dynamik. Det är livet i ett nötskal. Jag är tacksam att ha det!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar