torsdag 18 juni 2020

Sommar-fika


Sommarfika, finns det något bättre?!
Jag älskar fika! Bullar, småkakor, mjuka kakor, pajer. Att avnjuta utomhus.

I mormor och morfars hammock uppe i backen bakom det stora gullregns-trädet, där avnjöts det sju sorters kakor i sommarvärmen.  Jag gillade Finska pinnar och Bondkakor bäst. Hos moster Inga i trädgårdsmöblerna med utsikt över frodiga åkrar, där morbror kom från höskörden, satte sig i blåställ och tog av sig lantmännens keps så att den vita skallen sken som en fullmåne i kontrast mot hans brunbrända ansikte, där bjöds den godaste toscakakan.
Eller bilfika på en Sverigesemester, när regnet vräkte ner och vi stannade vid en parkeringsficka och mamma öppnade påsen med köpta kanelbullar och jag fick sticka sugröret i trekantsfestisen.
Så många fika-minnen!

Idag blev det en snabbfika när jag kom från stan. Jag bryggde starkt kaffe med varm mjölk och skar upp en bit rabarberkaka, jag satte mig på den nya, fina trappen som maken lyckats få klar. Luften var ljummen och jag hade kvar doften av jasmin i mina näsborrar. Hade passerat en jättebuske som stod i full blom och doften var bedövande, ljuvlig.
Snabbt fick det gå, för jag hade lovat hämta äldsta barnbarnet på fotbollsskolan.

Och nu, så här kvällen före midsommarafton har jag precis packat ner nybakade citronbullar i fryspåsar.
Det ska med ett gäng bullar och en kaffetermos i morgon, tillsammans med en hel del annan proviant också. Vi ska gå upp tidigt för att hinna med 9-färjan till Gräso. Allt är förberett för en midsommarhelg i kajak!
Återkommer söndag kväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar