söndag 6 april 2014

Ullakademin/Rockfestival

Detta är en bild från Esthers café där vi stannade till på vägen till Årjäng och Kyrkeruds folkhögskola. Ett mysigt ställe inrymt i en gammal gård med massor av gamla och nya prylar, växter och så kaffe i tunna, fina gamla koppar och en alldeles förföriskt god rabarberpaj med vaniljsås!!

Temat för helgen var att spinna. Vår duktige magister Erik Torstensson www.manofwool.com visade på olika typer av sländor och spinnrockar och så 1000 olika sätt att spinna garn!!
Jag upplevde nostalgi med min gamla spinnrock! Då jag gick textillärarutbildningen spann jag en hel del. Det var 30 år sedan!! Jag väntade mitt första barn och satt ofta vid spinnrocken om kvällarna. Så
 
kvar på spolarna fanns ett entrådigt, brunt garn som jag nu tvinnade samman och härvade upp. Jag spann också ett nytt garn av merinoull och silke. Takterna satt i. Det är otroligt meditativt att sitta och trampa på spinnrocken och mata in kardad ull som bildar garn!
Vi fick också lära oss ett mycket smart sätt att linda garn rund handen för att sedan kunna tvinna ihop det, utan att behöva dela det i två delar. Sättet att tvinna på detta sätt härstammar från Anderna.

Förutom att spinna hann jag med att gör färdigt kroppen till mitt "dörrstopp" och så monterade jag min blomslinga. Jag torrtovade även en kyckling och blöttovade en "äggskål" som jag ska montera ihop här hemma före påsk.
Det var sista träffen för den här kursen. Vi kursdeltagare har planerat in en återträff i augusti, flera tänker söka om igen och fortsätta till hösten, om plats erbjuds. Själv har jag dock andra planer.

Lite trött efter bilresan hem, men maken väntade med god middag och familjen samlades och berättade för varann om helgen och planerade för den kommande veckan.

Jag berättade med inlevelse om hur "tanterna" igår skojat om vilken härlig "rockfestival" vi deltog i!
Spinnrockar alltså!! Döttrarna himlade med ögonen....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar