måndag 21 april 2014

Världens mat

Jag har precis plockat undan stolar, extraskivor till bord, fläckig duk, diskat champagne- och vinglas och kladdiga kastruller och annat som inte fick plats i diskmaskinen, paketerat överblivna matrester och torkat diskbänk och spis. Vi har haft påsklamm för 10 personer här ikväll.
Lamm som påskmat är en ganska ny tradition i norden, ca 100 år. Här uppe i norr  föds ju lamm på våren och slaktas på hösten, i medelhavsområdet hinner lammen växa till sig och bli slaktfärdiga till påsk. När vi började kunna frysa och transportera mat så blev så gott som all mat möjlig att ätas över hela världen när som helst.
Det lamm som jag rödvinsmarinerade idag kom hela vägen från Nya Zeeland. Faktum är att jag tidigare i veckan köpt en ekologisk, svensk lammstek, men nu föll det sig så att vi blev sex personer fler än vad jag räknat med, så i förmiddags fick jag cykla och köpa till nya lammstekar. Dessa var från Nya Zeeland.
Jag har mer eller mindre stått i köket hela dagen och pysslat med mat och jag funderade över vilken jordenruntresa vår mat faktiskt gjort innan den hamnade just hemma hos oss.

Lamm från Nya Zeeland alltså, melon, tomater och cava från Spanien, potatis från Egypten, hallon från Serbien, choklad från Schweiz, räkor och ishavsrom från Norge, oliver från Grekland, vin från Italien.
Jag kände mig som värsta miljöförstöringsboven när jag började tänka i dessa banor. Men gott var det och trevligt hade vi det.
Och det är nog tur att jag inte behöver vara självförsörjande på mat, hur skulle det då se ut på vårt bord?! Tja, vi skulle få leva på gräslök och vatten....

Men nu har påskdagen hunnit bli annandag påsk, bäst att sova så att jag kan utnyttja den här sista ledig dagen ordentligt om ett tag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar