tisdag 14 november 2017

Chakran




På olika yogakurser jag varit har man talat om kroppens sju chakran. Jag tycker att sådant här är spännande, och har roat mig med att göra en egen liten "lathund" hämtat från ett par olika sidor.


Ordet chakra kommer från Indiens uråldriga språk sanskrit och betyder livsenergihjul. Våra sju chakran finns längs kroppens ryggrad samt ett ovanför hjässan. De påverkar olika kroppsfunktioner och de samspelar med vår personlighet där varje chakra har sin egen betydelse för vårt fysiska, emotionella, mentala och andliga välbefinnande. 

Rot chakra- röd
Det samverkar med det fysiska, vår kropp och vår materiella omvärld. En god kontakt med rotchakrat får oss att känna grundtrygghet och samhörighet med andra. Att känna oss trygga gällande det materiella, kring ekonomi och arbete i livet. Rotchakrat står för mod, trygghet, säkerhet, grundstöttning och gränser. Obalans här kan visa på problem med blodcirkulationen, könsorganen samt smärta i nedre delen av ryggen. Vi kan uppleva otrygghet och utveckla egenskaper som fixering vid karriär och materiella ting, men även utmattning och ilska.


Navel chakra- orange 
Chakrat har förbindelse med känslor som livsglädje, passion, kreativitet, spontanitet, självförtroende, sexualitet men även ilska. Ett väl fungerande navelchakra ger en sund jagkänsla. Obalans här kan yttra sig som brist på kontroll över sina känslor. Man kan vara överdrivet beroende av andra människor, men även motsatsen, som överdriven självständighet. Fysiskt kan det visa på sjukdomar i fortplantningsorganen, urinvägarna, ischias och bäckenproblem.

Solarplexus chakra- gul
Det här chakrat hjälper oss att våga och att tro på oss själva. Ger inspiration, livsglädje, viljestyrka och framåtanda. Det är vårt utåtriktade chakra som söker social kontakt, gemenskap och kommunikation med andra.
Obalanser visar på våra mest vanliga magsjukdomar som magsår, tarmbesvär, ätstörningar, leverproblem och svullen mage. 

Hjärt cakra grön 
Hjärt chakrat är själens mottagar- och känslo-centrum, och har stor betydelse för vår hälsa och styrka. Det är det chakra som lär oss att leva med kärlek, medkänsla och harmoni. Att älska sig själv och andra, inre trygghet, egenvärde och glädje. Det är vårt centrum för känslor som tillit, glädje, accepterande och förlåtelse. Den starkaste kraften vi äger är kärlek.
Obalans kan handla om relationsproblem, depressioner i kontakt med egna känslor, svårighet att se någon mening med livet. Kan visa på högt blodtryck, hjärt- och lungsjukdomar, astma, allergi eller problem med axlar och armar.

Hals chakra- blå
Halschakrat är centrum för sann kommunikation, ljud och skapande uttryck via tanke, tal och skrift. Visar hur vi tar in och för ut värderingar och kunskap. Det är vårt centrum för känslor som tillit, glädje, accepterande och förlåtelse.
Obalanser kan yttra sig som stamning, röst och tal-problem, svårigheter att kommunicera, problem med att uttrycka vad man tycker och känner och att sätta gränser mot andra personer. Kan även fysiskt visa på problem med struma, halsont, heshet, skolios, nackvärk och stämbandsbesvär.

Tredje ögat chakra- indigo
Det är centrum för högre intuition, inre vägledning, energier, andlig medvetenhet, fantasi och ljus. Hjälper oss att se oss själva som vi är och att hitta vårt inre lugn och harmoni. Det är visdomens chakra och har med vår logiska och intellektuella förmåga att göra. Det hjälper oss att lyssna på den inre rösten. Hjälper oss att skilja på de tankar som har sitt ursprung i rädsla från de som kommer från vår inre styrka. 
Obalans kan visa att vi inte litar på vår inre vägledning och mediala förmågor. Kan fysiskt visa problem med huvudvärk, öronproblem, synfel, bihåleproblem.

Kron chakra- violett
Kronchakrat är centrum för inspiration, andlighet, energi, healing, kontakt med universum. Det är den förenande länken till ditt högsta och bästa jag. Dess uppgift är att hjälpa oss förstå den andliga sidan av livet. Låta andligheten bli en del av oss samt låta den välja oss. Kronchakrat är ingången för livskraften som genomströmmar hela den fysiska och de sex nedre chakrana, kronchakrat har förbindelse med hypofysen.
Obalans kan visa att vi känner oss splittrade, nervösa och otrygga och har svårt att se framåt. 
Fysiskt kan det visa problem med hjärnan och nervsystemet och kronisk trötthet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar