tisdag 30 augusti 2016

På visit i Göteborg

 Vi fick nästan som en liten minisemester i Göteborg i fredags och lördags. Först hjälpte vi dottern att flytta, från Örgryte och källaren hon delat med en tjejkompis i två år, till pojkvännen i en sprillans ny lägenhet i Eriksberg.
Sol och varma vindar svepte över staden och vi fick lite tid att utforska en för oss helt ny stadsdel.


Lite märkligt kändes det att vakna upp i ett lyxigt hotellrum innanför en glasfasad, när man tänkte tillbaka på att den här delen av staden för bara 35-40 år sedan bestod av flera stora varvsindustrier.
På skolan hade vi en föreläsare för några år sedan som berättade att han gick emot sin fars vilja och blev pedagog istället för att som fadern menade satsa på något som "var Sveriges framtid". Så trodde man då, när vi under en period var störst i världen på att tillverka fartyg.


Den stora kranen står kvar som ett monument över storhetstiden.


Jag tycker att den ger området karaktär, den blir en fin kontrast till alla moderna bostadshus.
Som mest arbetade 6000 människor i varvsindustrin. Nu tror jag det är 6000 nybyggda lägenheter här.


Mer "gammalt" som blir en kontrast; Ostindienfararen!





Man kan promenera längs med vattnet hela vägen på en träbrygga, som en strandpromenad, och här har man varit frikostig med vackra konstverk.

Visst är det på något sätt sorgligt att en hel industri tynar bort så fort, men samtidigt känns den här delen av staden så central, den ligger så vackert och passar utmärkt till bostäder.

Vi avslutade lördagkvällen med en fantastisk middag på en av områdets restauranger.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar