söndag 27 september 2015

Rockad i trädgården


Utanför köksfönstret i det lilla Ösbytorp i Råby, några mil utanför Nyköping, där mormor och morfar bodde, växte en syrenhortensia. Den var så vacker!! Mormor tog in blomklasar och torkade. De stod sen hela vintern, med sina skira blommor på den gamla pigtittaren på övervåningen.
Mormor satt där vid köksbordet och virkade på sina lakansspetsar och kikade ut på sin Syrenhortensia och på "vindspelet" där gumman drog slipstenen åt gubben.

Jag har försökt en gång förut, att plantera en syrenhortensia. Snövallarna kvävde dock det exemplaret. I dag har jag satt en ny planta, på ett nytt ställe. "Great Star", heter den. Jag grävde en grop och blandade rhododendronjord, med barkmull och den tunga lerjord som jag grävt upp ur gropen. Nu håller jag tummarna för att den tar sig och växer sig ståtlig. Så kan jag sitta vid mitt köksfönster och titta ut på de vackra blomklasarna!

Insåg, att trädgårdsmästare nog inte är ett yrke för mig! Först fick jag gräva upp en "Blåsipps-plantan" och flytta, då skulle den ha en ny grop. Sen grävde jag upp den stora plantan "Fänrikshjärtan" och flyttade på den, då skulle en ny grop grävas till den. Sen skulle säckar av jord och barkmull lyftas och grävas ur och blandas med den tunga lerjorden. Min rygg är mör efter denna rockad i trädgården! Bara för att plantera EN buske.....



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar