tisdag 10 mars 2015

Receptet på lycka

Fick idag ett tips från en vän om att se den danska dokumentären "Receptet på lycka" på Svt Play. Den handlar om fyra kvinnor som ätit antidepressiv medicin under flera år, men nu har bestämt sig för att dom vill sluta äta tabletter och så får man följa deras väg. Dom har ett team av professionella, erfarna människor som hjälper och leder dom genom olika övningar och samtal.
Jag hann se ett avsnitt nu ikväll, fick börja på avsnitt 3 eftersom de två första tagits bort, men jag känner att jag vill fortsätta se vad som händer.
Utan någon egen erfarenhet av depression, mer än genom ett flertal elever genom åren, tycker jag rent spontant att det känns vansinnigt att man ska medicinera bort en känsla som sitter i huvudet. Jag tycker att man måste kunna lära sig att tänka annorlunda. Men jag vet också hur tufft flera av mina elever haft det och att det faktiskt underlätta med tabletter, och jag har ingen rätt att fördöma. Kan det hjälpa någon att få näsan över vattenytan så är det väl bra, men jag tycker inte att man ska nöja sig med piller utan man måste få hjälp att lösa sina problem, lära sig leva och tänka annorlunda.  Och det är om detta den här dokumentären handlar. Det blir att fortsätta titta. Bra då med Svt Play så man kan se närsomhelst.

Egentligen borde jag inte tittat ikväll, eftersom jag har "morgontjänsten" med barnbarnet imorgon. Sonen ska bort på kurs tidigt, så farmor går på klockan sex imorgon bitti!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar