tisdag 24 mars 2015

Barndomsminnen vid radion


Idag strålade solen från en klarblå himmel och äldsta dottern och jag promenerade till Engelska Parken (eller egentligen Carolinaparken) och Pelle Svanslös Lekplats.
Egentligen är lilla barnbarnet för litet för att helt till fullo kunna uppskatta och leka med alla små gulliga hus och lekredskap, men han älskar att sitta på förarplatsen i Skogstibblebussen, och det är en så vacker miljö att ha som mål för en promenad.

Kommer så väl ihåg min Pelle Svanslös. Den gick som barnradio då jag var liten. Gösta Knutsson själv läste högt ur sina böcker. Jag minns att jag låg raklång och blundade uppe på köksbänken bredvid radion för att riktigt kunna höra och "se" allt i min fantasi. Mamma stökade väl i köket och slamrade med kastruller och redskap, så det var väl därför jag låg där med örat nära radion. Han hade en sådan speciell röst Gösta, tror knappast att dagens barn skulle uppskatta hans knarriga, sävliga stämma som bara läste rakt upp och ner. Men jag älskade det!

En annan historisk händelse, som jag fick mig till livs vid radion, där uppe på köksbänken, var mordet på president Kennedy i november 1963. Den nyhetsuppläsningen, precis innan barnradion, fick faktiskt mamma att sluta slamra med sina kastruller och sätta sig ner och bara lyssna. Jag minns att jag tyckte det kändes otäckt, jag var fem år.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar