tisdag 2 september 2014

Invanda könsroller

I vårt hem råder ganska så traditionella könsmönster.
Jag handlar all mat och lagar mest,  diskar gör vi nog ungefär lika mycket, jag tvättar, manglar och stryker, jag städar för det mesta huset. Maken har allt ansvar för bilen och fixar med cyklarna. Trädgården hjälps vi åt med men blommorna inne är mitt jobb. Det var jag som var hemma med barnen, förutom att maken tog första barnet en pappamånad.
Allt det där har liksom bara blivit så, och det är inget konstigt med det, inte för vår generation i alla fall!
Idag bestämde jag mig för att laga punktering på min cykel. Maken kom hem från jobbet med extra ont i revben/axlar, han skulle få vila i kväll.
Sagt och gjort, jag hämtade verktyg och satte igång. Innan barnen, då vi avverkade en hel del långcykelturer så lagade jag faktiskt punktering själv. Förvisso över 30 år sen.....
Det var när den nya slangen skulle på fälgen som jag upptäckte att den var alldeles för stor.
Jag stod mellan att bila till Ica Maxi och köpa en ny slang, med risk för att få fel storlek igen, och att promenera med hjulet till CykelGöran i Hamberg. Det den mannen inte vet om cyklar, är inte värt att veta! Han har lagat många cyklar genom åren, inte bara åt oss, utan åt alla studenter i området och annat löst folk. Det är  bara att ringa och så fixar han. Så jag gick till Göran, han kollade så att mitt däck var intakt, satte i ny slang och pumpade på mindre än 5 minuter. Det kostade 60 kronor!
Så promenerade jag hem med mitt hjul och skulle sätta på det på cykeln. Så långt gick det bra, men så hängde kopplingen till dynamon löst och jag fick lov att ropa på maken i alla fall. Det visade sig att jag vänt hjulet bak och fram. Men när jag vänt det rätt så var det glapp i kopplingen till dynamon och det kunde inte maken heller fixa. Så nu har jag helt framdäck, men inget lyse och jag klarade inte någonting själv. Lite misslyckad, ska jag inte sticka under stol med, att jag kände mig.... Men dottern tröstade mig med att; Du försökte i alla fall!
Vi fortsätter nog med våra invanda könsroller. Jag lagar dessutom hellre kalops än jag tvättar bilen....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar