tisdag 15 oktober 2013

Förolämpad

Jaha, nu kan jag ta bort höstjackan, kängorna, tandborstmuggen och badhandduken för äldsta dotterns räkning. Nu blir det mer utrymme i fyra månader. Det blir också mer tystnad; ingen som klinkar piano eller sjunger, ingen som springer i köksförråden och letar godsaker, ingen som håller mig sällskap till "Bonde söker fru".

Tack och lov att jag har en dotter kvar här hemma. Vi stod i köket och bakade småkakor tillsammans ikväll. Jag försökte övertala henne att få skicka in en anmälan till "Uppsalas Lucia", men hon sa bara att "det kan du glömma".

För ett par år sedan anmälde jag äldsta dottern utan att säga något. Hon hade varit Lucia i domkyrkan när hon gick sista året i grundskolan med musikklasserna och gjorde det så bra.
En morgon på jobbet fick jag ett sms från henne; "VAD HAR DU GJORT MAMMA??!!" Då hade Uppsala Nya Tidning ringt och väckt henne på morgonen och kallat henne till intervju, sångtest och filminspelning. Då låg jag lite risigt till ett tag, men sedan tyckte hon faktiskt att det var rätt skoj att vara med. Det var mycket sångträning, kröning på Stora Torget (fast hon slapp bli Lucia) och massor av uppträdanden före jul. Dom blev bjudna på julbord, fick varsitt silversmycke och en fin resväska-så lite lön för mödan var det också.
Men med yngsta dottern tänkte jag vara lite justare och fråga innan jag skickade in. Och nu vet jag inte längre om jag törs, hon har ju faktiskt sagt nej.

Maken hävdar att det är någon gammal oförrätt om att jag själv aldrig blev vald till Lucia, som jag försöker ta igen på mina döttrar.
Hrmf.....


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar