måndag 30 april 2012

Valborgsmässoafton

På min stavgångspromenad i morse vällde gamla valborgsaftonsminnen över mej. Är det ett ålderstecken??
Elva år gammal; jag och min "kusin  från landet" får ensamma vara på stan och går runt och förundras över alla studenter som skämtar och skojar med oss. Femton år gammal; hela klassen på picknick  i Stabby. Sjutton år; föräldrafri fest hos en kompis. Det var också den sista april som jag första gången stötte på Kjell på en danskrog i stan som hette Waterloo! Sen följde ganska många år med spring i Carolinabacken, pinsamt kommer jag ihåg hur jag halsade sprit i kaffekön på Fågelsången,  picknickar i slottsbacken, dans på gatan utanför Norrlands nation, någon spya i en buske bakom stockholms nation. Sen följde småbarnsåren i Ekeby med sillluncher tillsammans med grannar i samma situation, långa sittningar som övergick i gemensamma middagar och så vidare till kasen vid tevemasten.
Så minns jag en otrevlig valborg när jag fick sitta på barnakuten med en halvt medvetslös son som tagit sin första rejäla fylla. Det kom in ganska många tonåringar i olika skick och en flicka hjälpt jag till att identifiera så att föräldrarna kunde kallas (det var en elev jag hade på skolan). Efter den valborgsmässoaftonen var det liksom inte lika roligt längre-man såg baksidorna av firandet ur en annan synvinkel!
För två år sedan var jag hela valborg hos mamma, jag bytte i sängarna och hjälpte henne tvätta. Vi åt lunch tillsammans och satt ute och drack kaffe. Sen ville hon gå en liten promnad, men krafterna tröt väldeliga, trots att vi bara gick ett par trehundra meter. Jag trodde hon skulle falla ihop på slutet och hon fick stödja hela sin kroppstygnd på mej. Dagen efter fick hon lov att ta ambulans till sjukhuset, och sedan kom hon aldrig hem igen.

Idag firar jag min valborg med att klippa ner rosor, maken sitter i solstolen och löser korsord. Vi ska ta en sillmacka och varsin pilsner innan jag ska ner på massage, sen tänkte vi gå till universitetsparken där dom sjunger in våren och så blir det en fika på stan innan vi ska bege oss till goda vänner och grilla.
Glad valborg alla!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar