fredag 17 februari 2012

Fredagsfundering

Skön helgkänsla har infunnit sej! Har ätit gott, druckit lite vin och tittat på Skavlan. Det känns extra skönt eftersom jag vet att en hel veckas ledighet ligger framför mej.

Sänder en tanke till alla sönderstressade, ångestfyllda ungdomar och önskar dom en välbehövlig vila. Skulle önska dem modet att vara tvärsom! Att inte behöva vara snygga, smala, smarta, säja"rätt" saker, lyssna på "rätt" musik, ha massor av kompisar, göra "rätt" saker, ha "rätta" åsikterna osv, osv.
Skulle önska att dom istället vågade stå för sina åsikter, lät kroppen se ut som den gör och vara nöjd med det, vågade tänka att "jag duger precis som jag är" och "jag presterar tillräckligt bra eftersom jag gör mitt bästa och det duger"!
Vi hade klasskonferens i onsdags för årskurs 9 och jag var beklämd när jag gick därifrån. I fem klasser årskurs 9 går mellan 3-5 elever som mår så dåligt att dom har sömnproblem, ätstörningar, äter ångestdämpande medecin, självskadar sej, går på behandling hos psykolog osv, osv.
Vad är det som gör att en 15-åring ska behöva må så dåligt?! Visst är det en jobbig, omtumlande tid; gränslandet mellan barn-vuxen, men att det ska gå så långt som att man brukar våld på sin egen kropp. Varför, varför?!

Min egen 16-åring skickade ett förtvivlat sms igår för att hon misslyckats på ett matte-prov (nog minns jag då jag själv gick in på skoltoan och grät i årskurs nio över ett underkänt matte-prov). Jag messade tillbaka; "det gör inget, du är bra på så mycket annat". Jag kan bara hoppas att hon tar till sej det och förstår att hon duger för den hon är!
Det viktigaste är ju trots allt att vi människor mår bra, hur ska vi annars fungera?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar