söndag 7 juli 2024

Helgen som gått


Igår eftermiddag hade vi en liten sommarmiddag för mina syskon med respektive. Tja, sommar och sommar, vi satt ute och drack bubbel och åt snittar, inledningsvis, men med extra tröjor på och filtar.
Sedan gick vi in och fortsatte måltiden i vardagsrummet! Någon högsommarvärme är det inte!


Jag hade lagat Vitello Tonnato, med grönsallad och kokt färskpotatis, till vilken vi drack en väldigt god Pinot Noir från Californien. Den passade även ypperligt till ostbrickan. Och som dessert blev det en tårta dekorerad med trädgårdens första egna hallon!
Samtalen flöt lätt och ledigt om allt mellan himmel och jord, vi har väldigt trevligt när vi ses, och jag tänker att det är en ynnest att ha så god kontakt med sina syskon.


I dag har vi haft annat för oss! Den här stora ide-granen, som funnits så länge vi haft huset (29 år). Den som varje vår huserar koltrastar som har två fina reden i den, och till jul brukar jag pryda den med julgransbelysning. Nu måste den ge plats för de nya sopkärlen som kommer att bli väldigt mycket bredare än de befintliga. Vi ska ju få sortera både plast, metall, glas, kompost och brännbart i dom.


Så det har varit hårt kroppsarbete som gällt idag, och jag känner att jag verkligen inte är gjord för det! Först slitet med sekatör och såg för att få ner alla grenar. Sedan 10-12 skottkärror med jord har jag dragit från framsidan, runt parkeringen till baksidan och lastat av bredvid våra trädgårdskomposter i trädgården. Ryggen värker!


Och gissa om det blev ris och grenar! En stor hög! Vi fick hyra ett släp och lasta för att ta oss till miljö-stationen och slänga.
Nu återstår en stubbe och så själva rotsystemet som man ju inte ser, men man märker, när man försöker gräva, att det är vida utbrett och segt och sträcker sig långt ner i jorden. Men vi behövde ta igen oss efter en intensiv dag, så jag satte en deg och slog mig ner med min stickning, maken gick en långpromenad, med podd i öronen. Det blåser rejält, och har gjort så hela dagen. Tyvärr har min höga vackra Dahlia blåst av, liksom den tomatplanta som hade mest med blommor. Men vi är i alla fall inte ute på kajaktur, det hade varit jobbigt. Nej den här veckan blir det nog fortsatt trädgårdsarbete som gäller. Men någon spontan sommarutflykt ska vi nog få till. Vädret ger förutsättningarna!
God söndagsmiddag blir det i alla fall, idag blir det den överst på listan, för jag har en lista med olika sommar-rätter som jag bara måste beta av varje sommar, och en del av recepten lagar jag inte bara en gång, en sommar består ju ändå av tre månader!
Här kommer den;

Gratäng på färspotatis och andra primörer med ädelost och grädde.
Ceasarsallad
Sallad Nicoise
Vitello Tonnato
Grillade kycklingspett med bönsallad och kronärtskockshjärtan
 Lammspett med rostad potatis och kall sås
Libanesiska köttfärsbiffar med röror och tabbouleh
Varmrökt fisk med färskpotatis
Biff Tagliata
Potatissallad
Sill och potatis
Ängamat
Sparris i olika former
Rabarber- och blåbärspaj
Färska räkor och bröd



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar