lördag 13 juli 2024

Som en fransk bondhustru....

Jag tänker mig en fransk bondhustru som en inte så lång kvinna, men däremot yppig och kurvig, med det tjocka, grå håret samlat i en fläta på ryggen, där går hon i sitt stora kök, iklädd blommiga viskos-klänningar och kulörta förkläden, alltid med ett leende på rödmålade läppar!
Så från att igår ha varit en engelsk lady, blev jag idag en fransk bondhustru!
Med den lilla skillnaden att jag mer är en lång, tanig "spreta". Utan blommig klänning och kulört förkläde. Köket är litet och läpparna omålade. Men leendet, ja det finns där!


Vadan denna liknelse? Jo, jag har idag satt Créme de cassis som en Liquer de fenétre.
Eller på svenska en Svartvinbärslikör på fönsterbrädan.
Men det låter inte lika vackert som på franska.


Jag plockade fram den här gamla bokpärlan igår, inköpt på bokrean 2003. Den har nästan blivit bortglömd, men så satte jag mig att läsa i den, och den är skriven som en vacker saga! 
Visserligen har jag aldrig varit en älskare av likör, tycker mest det varit ett "sött slisk", som egentligen inte passat till något alls. Ja förutom då svartvinbärslikören som är så gott i drinken Kir! Och så gjorde jag för några år sedan en körsbärslikör, som var alldeles ljuvligt god att ha i en chokladkaka och även dricka till samma kaka.
Men nu när jag läser, så känner jag att jag nog skulle kunna bli en "likör-tant".
Hon skriver t ex om Kir Royal
Ska man ha drömda trädgårdsfester byter man ut vinet mot champagne. I min drömda trädgårdsfest är det dans till en levande orkester. En slinga från en saxofon sveper runt bland syren och shersmin och fortsätter sedan neråt havet. I skuggorna och mörkret lockar faror och okända gäster och under fruktträdens parasoller dinglar kulörta lyktor som på tivoli. Blonderade damer valsar runt med mörka män och i ett hörn sitter någon och gråter. I min drömda trädgårdsfest är det ingen som bryr sig om mat, men runt de små borden hörs skratt och klingande glas. Det bjuds på Kir Royal och champagnen är äkta!

Om sex veckor är den här likören färdig att smakas av. Men jag har redan prickat av och planerat för att göra; Örtlikör, Fläderblomslikör, Ljungblomslikör, Jordgubbslikör, Hallonlikör, Apelsinlikör och Citronlikör.
Detta kanske blir mitt höst-projekt!!


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar