torsdag 14 oktober 2021

Essential tremor


  Så heter diagnosen som jag fick ställd idag hos läkaren.

Det var nu 10 år sedan jag för första gången blev varse symptomen. Jag var på en vandringsresa till La Palma och La Gomera och en dag besökte vi en vingård. Vi fick smaka olika sorters vin och så blev det lite kvar i flaskorna och guiden frågade om någon ville ha mer, varpå jag sträckte ut min hand och mitt glas och började skaka våldsamt. Jag minns hur jag tyckte det kändes förargligt, precis som jag vore en alkoholist med abstinens. Sen började samma skakningar uppträda på hemmaplan, t ex när jag skulle hälla upp kaffe från bryggaren. Då misstänkte jag att jag fått samma skakningar som min pappa och mina båda bröder. Efter att jag varit sjuk i covid i våras, har det blivit betydligt värre, och det påverkar mitt liv. Jag har problem med att sminka mig på morgnarna. Flytande föda får jag äta med vänster hand, liksom att hålla i glas el kopp. Jag har svårt att skriva för hand, svårt att måla akvarell. Det påverkar mig på jobbet när jag finmotoriskt ska visa något moment. När jag ska strössla över socker el kanel med höger hand, så flyger det iväg överallt. Jag kan inte hålla i en tidning eller bok med höger hand när jag ska läsa. 

I augusti bokade jag tid hos läkare, och idag var jag på besök. Hon gjorde en grundlig undersökning, kollade reflexer och balans, tog blodtryck, lyssnade på hjärtat och jag fick lämna blodprov och ska in om en vecka och ta ekg. Men förmodligen är det Essential tremor, en ärftlig sjukdom. Den behandlas med s k betablockerare. Dock vill man utesluta att det inte är Parkinssons eller ms, så nu har jag också fått en remiss till neurologen. 

När jag satt där i väntrummet på vårdcentralen så upptäckte jag att de övriga patienterna var 60 + och äldre och det klack till i hjärtat. Så här vill jag inte att min ålderdom ska vara!! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar