tisdag 15 maj 2018

10 blommor per minut


Äppelträdet i trädgården (det enda av tre ursprungliga som är kvar) blommar för fullt just nu.
Grannens plommonträd släpper sina blommor, vars kronblad snöar ner över gräsmattan. Slånbärsbuskarna i skogskanten börjar se brunaktiga ut. Det går med raketfart nu.
Maken och jag tog en kvällspromenad för att lyssna, lukta och njuta i naturen. Och så diskuterade vi huruvida alla bin verkligen hinner med att pollinera alla blommor när det går så här snabbt!
Läste att ett bi hinner med att pollinera 10 blommor per minut. Dom dricker nektar och sprider vidare pollen till andra blommor, kan ha upp till 15000 små pollenkorn på sina kroppar.
Men vad händer när blomningen så här snabbt blir överstökad? Dom måste slita sig halvt fördärvade.medan dom lever.
En annan som nästan verkar slita sig halvt fördärvad är rörmokaren som var här i eftermiddag för att ta reda på mer om det jobb vi har anlitat honom att utföra. Vi behöver installera ett vattenutkast och byta ut ett annat. Det var för två år sedan han lovade att komma och fixa det-mellan två jobb. Sen kom mycket arbete emellan och ett galopperande hjärta. Nu försöker han ta det lugnare och jobba lite mindre.
Själv försöker jag jobba långsammare eftersom klassrumstemperaturen ligger mellan 28-29 grader och det knappt hjälper med att vädra med fönstren på vid gavel. Men jobba mindre är det inte tal om nu när terminen börjar närma sig slutet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar