måndag 26 september 2016

Mitt jobb är viktigt!!

Jag tror verkligen att handarbete är hälsobefrämjande. Att det är minst lika verksamt som meditation. Att det sänker stressnivåer och blodtryck. Det lite enformiga arbetet som handen utför, utan att hjärnan tänker på varje rörelse, den liksom bara sitter där i händerna. Jag är så övertygad om dess positiva inverkan på hälsan.
Jag minns en uppsats jag skrev på högstadiet. Hade bestämt mig för att bli textillärare ganska tidigt, vid 12 års ålder. I den uppsatsen skrev jag att jag ville få andra människor att känna samma glädje som jag, av att använda händerna till skapande arbete.
Ibland känner jag att jag lyckas med det!
Som lektionerna på eftermiddagen. Först en årskurs nio där alla broderar. Uppgiften var att hitta ett citat, en sångstrof eller textrad som känns betydelsefull och sedan utföra den som fritt eller bundet broderi.  Inte en enda protest eller tveksamhet i att finna rätt text bland mina tre niondeklasser. Alla är nu i full gång med att brodera, och jag märker med vilken flit och entusiasm alla jobbar.  Broderi är så skönt, det får ta tid, det är tyst, vilket gör att man samtidigt kan prata med varandra, eller lyssna på musik. Det märks att eleverna kan komma till ro i sin annars ganska stressiga vardag.
Dagens sista lektion är elevens val textilslöjd för årskurs 7. Jag har full grupp och alla har varit väldigt osjälvständiga. De första två gångerna slet jag som ett djur, och hann ändå inte hjälpa alla. Till idag hade jag förberett mig omsorgsfullt och och tagit fram ull och torrtovningsnålar och visade hur man kunde göra en boll eller ett litet djur. Detta skulle vara som ett "vänta på lärarhjälp-arbete". Många ville testa och arbetsivern blev stor och överväldigad. En flicka kom som i trans av att bygga upp ullfibrer med nålen och hon gjorde en jättesöt liten val och utbrast; Det här är beroendeframkallande, jag vill inte sluta. Såååå roligt!
Och jag blir så glad och nöjd av att höra detta. Sådana stunder känns det som att jag ändå lyckats med att åstadkomma något viktigt med mitt jobb!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar