Tystnat har gråtande spädbarn, arg ett-åring och skällande hundar. Brödbaket är infryst, blommorna är planterade på kyrkogården, räkningarna är betalda, disken är fixad och står på tork, sminket är borttaget, leksakerna är undanplockade, soptunnorna är utdragna till vändplanen, kläderna som hängde på vädring är inplockade, krukväxterna är vattnade, tänderna är borstade.
Tänk vad mycket man egentligen gör på en vanlig kväll, inte konstigt att klockan blir mycket.
Nu blir det skönt att krypa i säng.
Vaknade på tok för tidigt i morse, före 05.00. Ändå hade jag varit ute och ätit med syjuntan i gårkväll, så det blev ganska sent. När jag kom hem fungerade inte internet, därav inget skrivet igår och jag var för trött för att rådda i felet, dvs starta om routern.
Imorgon jobbar jag min sista dag före sommaruppehållet, det ska bli så skönt!
Imorgon kl 16 ska jag på massage och då och där börjar mitt mål för denna sommar nämligen Slow living
Slow living handlar om hållbarhet för din egen hälsa och är helt i fas med den senaste forskningen. En definition är att man fokuserar sitt liv kring mening och tillfredsställelse, i likhet med andra begrepp som "aktiv enkelhet" eller att skala ner, "downscaling". Det handlar om en känsla av att mindre och enklare är mer. Fokus ligger på livskvalitet snarare än ett slags kvantitativ tävling där den som gör mest och uppfyller andras förväntningar vinner.
Slow living är en del av slow-rörelsen, som berör flera olika områden. Resebranschen var snabb med att marknadsföra slow living som enklare barfotasemestrar i eko-anda.
Men i ett större perspektiv handlar det om självbevarelsedrift, att vilja må bra genom att förenkla livet och komma närmare, vad vi kan kalla kärnan.
Det finns en konkret biologisk koppling. I långamma rörelser går det att påvisa att celler kan återhämta och reparera sig och bli mer funktionsdugliga.
Det är mätbart att långsamma rörelser ger längre hjärnvågor. Vilket i sin tur, väldigt förenklat, betyder att kroppen har en lägre utryckningsberedskap aktiverad, det vill säga lägre stress. och ångestnivåer, säger Jörgen Tranberg.
Han är en välkänd föreläsare världen över, utbildad i USA och arbetar inom det som kallas komplementärmedicin.
-Studerar vi fostrets tidiga utveckling ser vi att det primära mänskliga nervsystemet är färdigutvecklat redan dag 21-29, för att hjälpa fostret att hitta den mest lämpliga miljön att växa och utvecklas i. Så vårt nervsystems alarmsystem är inget vi behöver öva oss på, berättar Jörgen och ler.
-Däremot behövs det en vilja för att närma sig stillhet, När vi stillar oss, när dessa gynnsamma tillstånd skapas, sker en återhämtning i kroppen ända ner på cellnivå. Cellerna återfår sin kvalitet och kan självkorrigera sig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar