fredag 28 november 2014

Teppanyaki


Äntligen fick jag så prova på Teppanyaki! Ikväll hade döttrarna och jag bokat bord på Ayakos restaurang på Geijersgatan i Uppsala.
Det var dukat för tre på rad, vid en stor, rostfri stekhäll. Vi fick varsin varm skål Miso-soppa och vi beställde vin. Så dök vår kock upp och presenterade sig. Sedan började ett skådespel utan dess like.
Han bugade och började jonglera med en stor köttgaffel och en stekspade, alldeles mitt framför våra ögon. Så droppade han olja på stekhällen och tände på så att en hög eldslåga började brinna innan han hällde ut grönsaker och ris och vände runt. Han skar en tjock skiva rödlök som han delade i ringarna och placerade på varandra. Så hällde han något i mitten och tände på, det såg ut som en eldsprutande vulkan. Vid det här laget hade vi fått in förrätten, den bestod av friterade skaldjursdumplings som vi mumsade på medan skådespelet fortsatte. Han tog tre råa ägg och satte ett och ett i snurrning på stekhällen. Därefter jonglerade han med dem på stekspaden innan han slängde upp dem i luften och när de sedan föll mot stekspaden, klövs de till hälften på mitten och äggvitan rann ut som i en stråle med vilken han ritade ett hjärta på stekhällen. När detta stelnat, skrapade han upp det, hackade och hade i det stekta riset. Tillslut var det entrecote och lax som skulle tillagas. När allt var serverat på våra tallrikar, avslutade han med samma som han började, jonglering med köttgaffel och stekspade.

Det var en rolig upplevelse, och inte blev det sämre för att maten smakade gott, gott. Rikligt var det också, så vi var rejält mätta när vi promenerade ut i den råkalla novemberkvällen.
Ett besök här rekommenderas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar