onsdag 19 november 2014

Raggmunk/Råraka

Idag hade vi raggmunk till middag! Har älskat det sedan jag var liten. Mamma gjorde supergoda raggmunkar, fast hon kallade dom för rårakor. Det har jag förstått är fel när jag nu läser recept. Skillnaden mellan raggmunk och rårakor är att rårakorna bara består av råriven potatis och salt medan raggmunkarna är en blandning av råriven potatis, mjöl, mjölk, salt och ägg
.
Det är billig mat också, enda felet är att det tar så lång tid att laga. En hel timme tog det att först riva potatis och blanda smet och sedan grädda. Det tar en stund innan potatisen är genomstekt och man fått den där gyllenbruna, frasiga "skorpan" längs kanterna, som är så god! Ändå var vi bara tre personer runt bordet. Och vi åt upp på en halvtimme! Ja, ja, gott var det i alla fall.

Roade mig med att söka på vad ordet raggmunk kommer ifrån. Tydligen inte äldre ord än 1904. Ragg betyder frasig och munk kommer från pannan man stekte i, läste jag. Detta tycker jag dock låter konstigt, eftersom en munkpanna består av fördjupningar för att grädda munkar i. Raggmunkar måste man ju göra tunna och platta för att få genomgräddade. Så något stämmer inte där.
Råraka hittade jag ingen förklaring alls till. Dock stod det att Raggmunk med lingon är Östergötlands landskapsrätt och Råraka med fläsk är Dalarnas landskapsrätt.

Dagens köksbild visar det igenmurade köksavloppet. Nu får man hoppas att rören är täta där under...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar