söndag 29 oktober 2023

Vintertid och bastu!

I natt skulle klockan dras tillbaka. Jag låg och läste till efter midnatt, så att jag skulle sova lite längre. Det gjorde jag och vaknade av ljuset. För nu, några ynkans dagar, blir det lite ljusare på morgnarna. Men sen har det varit segt i min kropp/huvud. Vi röjde i källaren och tog en långpromenad, och ändå var klockan bara strax innan 12 när vi kom hem och fikade. Sen har maken varit iväg på en massa ärenden och jag har stannat hemma och bakat och stickat och tittat på klockan. Det blev ju mörkt så tidigt så jag undrade gång på gång när jag skulle kunna börja laga middag och få gå i säng. Sen ringde jag och pratade med äldsta brorsan och han sa; - Äntligen blir det normal tid och jag känner mig som vanligt! Han menar på att han känner sig "fel" under hela sommartidsperioden. Tänk så olika man kan känna!


Vintertid innebär också att det sedan några dagar tillbaka är dags att börja mata småfåglarna. I år var vi tvungna att köpa en ny fågelautomat för de båda gamla hade gått sönder. Tyvärr visade det sig att den här klarar skatorna av att sitta på och glufsa i sig de dyra solrosfröna i en rasande fart! Stundvis har det varit 8-10 skator och ett par stora kråkor i trädgården. Maken påstår att dom också är fåglar som behöver mat, men själv är jag inte lika givmild utan lite mer av "rasist". Igår sprang jag ut stup i kvarten och sjasade, men maken sa att det inte var ett krig jag skulle vinna, och det hade han rätt i. Sen googlade jag och fann att blå remsor i träden kunde skrämma skator. Så  i förmiddags klippte jag remsor och knöt upp och så har jag spanat hela dagen. Småfåglarna bryr sig inte, men faktiskt inte en enda skata! Sen är dom ju otroligt intelligenta varelser, så om några dagar så har dom förmodligen förstått att det inte är något att vara rädd för. Men värt ett försök.

En annan skön söndagstradition då det blir vintertid är bastubadet innan middagen! Å så glad jag blev när jag kom på det! Blev lite extra speciellt idag, när grannen kom in och berättade att det varit problem på Uppsala fjärrvärme och vatten med strömavbrott-så vi saknade varmvatten! Men sitter man tillräckligt länge i bastun, så är det ok att duscha kallt, och ändå behålla värmen! Så det har vi gjort nu, och det doftar gott av nybakat bröd och jag ska snart laga till en kyckling med svamprisotto. Maken och jag konstaterade i bastun att söndagarna fortfarande känns lite speciellt sköna. Kanske extra mycket, eftersom man inte behöver gå till jobbet på måndagmorgon!


Och så måste jag visa den här bilden! Äldste sonen har varit 4 dagar i Italien/ Piemonte på en "tryffel-resa".  Han har visat fantastiska bilder över vackert landskap och mängder av goda viner och fantastisk mat, och så idag så var det tryffeljakt på riktigt med en liten hund och en "jägare". Känner att det hamnade på min "att-göra-lista"!!

Trevlig söndagkväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar