söndag 29 mars 2020

Vi är så bortskämda!!

Lite seg söndagseftermiddag efter en intensiv helg som dessutom var en timme kortare. 
Och nu vill jag berätta om lördagkvällens middag hos äldste son med familj.
Han är otroligt intresserad av matlagning, bakning och vin.  Matlagning på avancerad nivå. Här köps inga halvfabrikat utan allt görs från grunden. Igår hade han bjudit in till en vegetarisk meny bestående av 10 olika rätter.  Och nu när jag sitter och memorerar så känner jag hur det vattnas i munnen.

Först bjöds på mousserande vin från Sydafrika med lyxiga tilltugg;  friterade jordärtskockschips med fänkål, syrad vattenmelon, aubergineröra med miso och en ljuvlig äggcreme med brynt smör och sesamfrön. 


Andra serveringen bestod av friterad sötpotatis med riven fetaost och rivna morötter blandat med hemmagjord vegetarisk "fisksås" och hackade jordnötter serverade på en aioli och överströdd med massor av koriander. Till det drack vi en Riesling Kloster Eberbach.


Tredje serveringen blev en flammad sallad med chimichurri och rökt majonäs, som dryck Wisby pils.


Vid fjärde serveringen var vi så uppslukade av den goda maten att vi glömde fota! Det var en alldeles ljuvlig "bönotto", alltså som risotto fast med små vita bönor.



Och så "kronan på verket" och egentligen upprinnelsen till denna fantastiska middag! Sonen har experimenterat med "sous vide-ägg"för att hitta den mest perfekta temperaturen, och jag har varit så nyfiken på hur man ens kan tillaga ägg under så lång tid som denna tillagning tar. Nu fick jag äntligen smaka. Och den känslan när man stack kniven i ägget och den krämiga gulan tittade fram. För att inte tala om smakexplosionen i munnen med kombinationen ägg, svamp, brynt smör, parmesan och friterade potatisskal. Mathimlen, skulle jag säga!!
Vinet till bönotton och ägget gick inte heller av för hackor. En Bourgogne Les Murelles.


Dessertservering med marinerade jordgubbar och färskostglass tillsammans med en Moscato d´Asti
och som avslutning en chokladkaka bakad på rågmjöl till kaffe.

Vilken middag! Som på den finaste lyxkrog!
Och trots alla rätter så mådde magen förträffligt.
Det är nästan som att jag skulle kunna bli vegetarian! 
Men bara nästan.
Idag ska vi bli bjudna på grillat kött, när dotterns pojkvän har handlat och erbjudit sig laga mat, och det är ju inte heller dumt!

Maken och jag är så bortskämda!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar