söndag 10 september 2017

Sakta vi gå genom stan

Igår var maken och jag i Stockholm.
Vi parkerade bilen vid Bonniershuset, strosade genom Vasaparken där massor av lördagslediga barn och deras föräldrar lekte vid parkleken. Tittade in på Sven-Harrys konsthall, men beslöt att 200 kronor för att titta på konst om balett, inte kändes aktuellt. Vi flanerade vidare mot Tegnérlunden där vi kikade på Astrid Lindgren i form av en liten bronsskulptur som omfamnar ett barn. Här går också Vasastan över i Norrmalm och vi kom ner på Drottninggatan som vimlade av människor som var ute och shoppade eller satt på uteserveringarna och åt och umgicks. Vi skakade på huvudena åt de stora betongblocken som satts upp efter terrordådet i våras då en lastbil gick bärsärkagång och mejade ner människor längs med gågatan.  Vi hamnade så småningom på Hötorget där torg-kommersen var i full gång. Trångt mellan alla dignande grönsaks- och blomsterstånd och alla försäljare försökte ropa in oss. Halva priset kom och köp! Svenska kantareller!  Jag gick in på en skoaffär och provade ett par mörkblå moccaskor, men dom klämde tyvärr på vänster fot, så det blev inget köp. Och jag vet att jag skrev för precis en vecka sedan att jag inte tänkte köpa några kläder i höst, förutom strumpor och en baddräkt, men jag har faktiskt upptäckt att båda mina par vardagsskor är trasiga!
Vi fortsatte mot Kungsträdgården där det pågick en Fast Food-market och vi gick  och dreglade över allt från asiatiska delikatesser till svensk stekt strömming på knäckemacka. Stockholm halvmarathon skulle starta 15.30 på Gustav Adolfs torg, så där blev vi stående ett tag och tittade på alla spänstiga kvinnor och män med nummerlappar på bröstet. Sen fortsatte vår vandring mot Stureplan, och vi konstaterade att vi kände oss som två lantisar när vi gick där i sakta mak, och tittade på hus, människor och lyxbutiker.  Odengatan upp till Sveavägen, Rådmansgatan tillbaka till Dalgatan där vi bokat bord på restaurang Hemma Vasastan.  Ett glas cava och en Toast Skagen på surdegsbröd. Ja tack! En Biff Rydberg och ett glas Argentinsk Malbec. Ja tack!
Mätta och belåtna blev det promenad under paraply i regnet, till Stockholms stadsteater. Vi skulle se musikalen Billy Elliot!

Filmen var bra. Musikalen var enastående. Vilken rollprestation av 13-åringen (?) som spelade Billy. Han kunde sjunga, han kunde agera och han dansade som en gud. Det var sådan känsla i hans karaktär och jag både grät, skrattade och fick gåshud genom hela föreställningen! Måste bara ses!!!

Så uppfyllda av denna kulturupplevelse tog vi oss tillbaka till Uppsala (där kulturnatten pågick för fullt i ösregnet). Dagen avslutades med varsin kopp varm choklad!

Och nu är det bara söndagskvällen kvar av den här helgen. Jag väntar hem maken som är på fotboll; Sirius-Sundsvall.
Potatis, rödlök och paprika ligger och svettas i ugnen och snart ska jag börja steka lövbiffar fyllda med vitlöksost.
Dukar framför teven ikväll, vi vill inte missa sista avsnittet av Saltön!

Gud så bra man har det!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar