lördag 9 april 2016

Lördag med tryck!

Ett herbarium är en samling av torkade växter. Jag minns fortfarande när jag cyklade runt i stadsskogen med mamma, någon gång i mellanstadiet, och vi samlade in växter som skulle pressas för något skolarbete.
Men vad kallas en samling av pressade insekter??
För en sådan har jag nämligen haft. På rullgardinen i vårt sovrum!!
Vi använder bara rullgardinen under de ljusa vår- och sommarnätterna. Då har vi även fönstret på glänt. Insekter kommer in under nätterna och sätter sig på gardinen. Sover dom? Vad vet jag, men dom hinner i alla fall inte undan när vi drar upp gardinen på morgnarna, utan dör klämdöden och sitter som fastklistrade, platta dekorationer på vår vita rullgardin.
Det har faktiskt sett äckligt ut!!
Idag bestämde jag mig för att göra något åt det!
Jag började med att ta ner alla gardiner i fönstren på övervåningen. Sen tvättade jag samtliga fönster. I samma veva tog jag en torr borste och gick loss på insekterna, vars lik flög ner över sovrumsgolvet. Kvar blev bara smutsfläckar. Vad dom innehöll, ville jag inte ens tänka på!!
Sedan skissade jag upp fåglar som jag ritade över på självhäftande plast och skar ut.  Jag tänkte på svalor och hällde upp svart textiltryckfärg på en tallrik.
Första tanken var att ta ner hela rullgardinen, men det visade sig för komplicerat, så istället fick jag pallra upp med en gammal skärbräda på en pall. på ett bord eller lutandes mot fönsterkarmen.
Så här blev resultatet;

De värsta fläckarna blev övertäckta, och de som är kvar får föreställa insekter som mina flygande svalor jagar.
Jag blev faktiskt ganska så nöjd!
Imorgon ska jag stryka och sätta upp de nytvättade gardinerna. Men nu ska jag krypa upp i tv-soffan med min virkning och titta på "Jägarna 2"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar