onsdag 13 januari 2016

Slöjd-ett hett ämne

http://horisonten.io/2016/01/politiker-och-allmanhet-dags-att-lyssna/

Det har varit mycket diskussioner om slöjden den senaste veckan. En text i tidningen Expressen, där slöjdens vara ifrågasattes, satte fyr på elden!

Jag måste säga att bland eleverna i skolan är inte ämnet ifrågasatt. Under mina 17 år på Eriksbergsskolan, minns jag bara en elev som undrade vad slöjden skulle vara bra för. Innan jag hann svara, var det en kamrat till eleven som sa; -Äsch, du vet det där med att man måste träna båda hjärnhalvorna.
Jag brukar ställa frågan bland mina nya årskurs sju-elever: Varför tror ni att man har slöjd i skolan?
Eleverna brukar svara; -Det är väl bra att man kan laga sina kläder, vi får lära oss om olika material, för att man inte bara ska läsa och skriva utan också få jobba praktiskt, för att vi ska få veta hur man gör olika saker osv.
Jag brukar lägga till; -Och så ska ni få träna på att bli kreativa problemlösare!
Min manliga, träslöjdskollega brukar visa en bild, som hans dotter tagit på ett stort Facebook-företag i USA, det är en slöjdsal med massor av redskap och material där anställda håller på att skapa och bygga olika föremål. It-företag vet att man behöver träna på många olika sätt för att bli bra på datorer och programmering, bl a genom handens arbete. Det brukar imponera på trettonåringarna!

Jag känner mig inte orolig för att slöjden ska försvinna, den är populär och den behövs!
Om du orkar och har lust, så lyssna/se filmen i länken där en mycket engagerad och duktig slöjdlärare berättar mer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar