måndag 17 juni 2013

Sommarfröjder; nyslaget gräs och rabarber!


Så många nyslagna gräsmattor och fält just nu, och det doftar ljuvligt. Tack och lov för att jag inte har hösnuva eller någon pollenallergi, jag kan bara njuta!
Annat njutbart är vår praktfulla rabarber som verkligen växt till rejält i år. Blomman är ståtlig och vacker, men jag fick nöja mej med att spara den på bild. Får blomman vara kvar tar den tydligen musten ur själva rabarberstjälkarna.
I lördags kokade jag en rabarbersirap som jag blandade ner i en fräsch "rabarbermojito".
Idag bakade jag rabarbermuffins med vit choklad som vi nyss avnjutit till kvällste!

Recept;
Rabarbermojito
Skär tre stjälkar rabarber i små bitar. Koka 10 minuter med 1 1/2 dl socker och 1/2 dl vatten. Sila ifrån saften. Skär en lime i tunna klyftor, 7-8 myntablad, krossa mot kanten av ett högt glas. Häll på ca 6 cl rom och 2-3 msk av rabarbersaften. Lägg i fyra-fem istärningar och fyll till kanten med sodavatten. Rör om och njut!
Rabarbermuffins
Skölj och finhacka ca 150 g rabarber. Blanda med 2 1/2 msk socker.
Rör 100 g smör, 1/2 msk vaniljsocker och 1 dl strösocker. Tillsätt 2 ägg och sedan 1 dl mjölk. Blanda 2 1/2 dl vetemjöl och 2 tsk bakpulver och rör ner i äggsmeten. Hacka 100 g vit choklad grovt och tillsätt, tillsätt även hälften av rabarbern. Fördela i muffinsformar och toppa med resten av rabarbern. Grädda 25 min i 175 grader. Blir ca 12 st.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar