onsdag 2 augusti 2023

Skärvor från en svunnen era...

Under 1917-1970  var Upsala-Ekeby Skandinaviens största kakelfabrik med tillverkning av kakelplattor, och från början även kakelugnar. På 30-talet inleddes produktion av prydnadsföremål i lergods som fick sin storhetstid främst på 50-talet. 
Jag besökte butiken, som låg intill fabriken, med jämna mellanrum tillsammans med min mamma på 60-talet. Där såldes sekunda varor (nutidens outlet) och mamma brukade handla blomkrukor och fat. Själv tyckte jag det var ganska tråkigt, och hölls mest utanför butiksentrén, där jag tränade på att hänga knäveck i ledstången, samtidigt som jag tuggade på Jenka-tuggummi, det fanns en kiosk i närheten som sålde sådana för 5 öre styck.


Leran för tillverkningen tog man från markerna runt fabriken. Bakom fabriksbyggnaden slängde man trasiga kakelplattor och krukor. Alltså den plats som syns på bilden, där det numera ligger en damm med sjöfågel och grodor, kolonilotter och vandringsstigar. Mamma, som på den tiden hade mosaik-tavlor som största hobby, efter sömnad,  hon tog mig ofta med just hit för att plocka kakelplattor, som hon sedan använde för att göra sina tavlor. Det tyckte jag var betydligt roligare än att gå i butiken. Förmodligen eftersom jag också brukade få vara med och göra små tavlor.


På förmiddagens hundpromenad plockade jag på mig några små skärvor. Tänk att det fortfarande finns kvar, så här 60-70 år senare! 


Jag har sparat en tavla som mamma och jag gjorde tillsammans. Om det ska föreställa måsar över hav eller mark, det låter jag vara osagt. Den här tavlan är verkligen inget mästerverk och står gömd i källaren,  jag nämns inte göra mig av med den. 
1977 la fabriken helt ned och nu är den fylld av olika verksamheter. Vårdcentral, Friskis och Svettis, företag, gymnasieskolor, grundskola, förskola, tandläkarmottagning, fotvård, yoga, bilverkstad, apotek m m.

                                                      
Som det regnade i natt! Och när jag såg dropparna på bladen kom jag på ett annat "60-tals-minne". Nämligen den här Droppen dripp och droppen drapp, med Alice Babs och dotter Titti från 1964!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar