fredag 3 februari 2023

När katterna är borta, dansar råttan på bordet......

 

Det är ju ändå fredag! Och jag har gått över milen idag, och faktiskt alla andra dagar jag varit här också. Vi är ute nästan 4 timmar varje dag. Trots det isiga underlaget så kämpar jag på med vovvarna som springer hit och dit och trasslar ihop varandras koppel. Fort går det inte, Frasse drar framåt och Majsan drar bakåt. Dom triggar också varandra till att skälla alldeles kolossalt om vi möter andra hundar. Frasse reser ragg och låter som ett odjur, Majsan bjäbbar på i diskant och viftar som en galning på svansen. Snart tror jag att jag kan varenda liten gata här i samhället. Skulle gärna ge mig ut i skogen, men pga underlaget måste jag avstå. Vill inte riskera att trilla omkull igen. 

Idag låg en doft från sågen över hela samhället. Från mitt sovrumsfönster ser man röken från byggnaderna och hör slamret dygnet runt. En såg som etablerades redan 1925 och har utvecklats av och med fyra generationer Bergkvist. Från början flottades timret längs älven, nu är det skytteltrafik både på järnvägen som går ända fram, och av långtradare som kommer och går i en aldrig sinande ström dagarna långa. Det känns lite hoppfullt med en så livaktig arbetsplats i en sådan här bygd. Inte som värmländska Deje som maken och jag besökte för några år sedan, där det var tomma, nedstängda industrilokaler och bedagade bostäder, flyktingmottagning och en sunkig pizzeria. Finns bedagade hus även här, men det känns hoppfullt på något sätt. En stor 1-6-skola, butiker, tandläkarmottagning och fullt av vänliga människor. Här hälsar man på alla man möter och stannar och småpratar ibland.  Det är ganska fantastiskt att både Claes Ohlsson och Åhlén och Holm startade sina verksamheter på just den här lilla platsen runt förra sekelskiftet! Och så Insjöns väveri som startade på 40-talet och fortfarande är igång. Det tänkte jag besöka imorgon.

Men nu klappar jag mig själv på axeln och länsar barskåpet (läs golvet i skafferiet). En Margaritha får dom allt bjuda sin gamla mor/svärmor på. Den ska nu avnjutas i sköna vardagsrumssoffan, med en hund på varje sida, framför På spåret!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar