torsdag 19 maj 2022

Den eviga ungdomens stad...

 ...så är Uppsala omnämnt. Visst finns här många ungdomar  i och med alla studenter som läser vid universitetet och festar i staden, detta eviga festande som pågår året om, varvat med tentor och examina. Det lär ha varit rekord av besökare i staden i år på sista april. Närmare 80 000 hade man uppskattat i Carolinabacken vid kl15.00, när mösspåtagningen ägde rum.

När jag cyklade ner på stan efter jobbet i går. Hade bråttom, en tid att passa kl 17 och vi hade slutat en kvart tidigare, så jag cyklade fort, men hann ändå se så mycket. Som en film som spelades upp framför mina ögon! 

I Engelska parken mötte jag flera stiliga herrar iklädda frack med medaljer, någon hade hög hatt. Det var inga ungdomar, för nog skymtade jag gråsprängt hår som stack fram under stormhattens kanter! Och anledningen till alla frack-klädda herrar var såklart Doktorspromotionen som ägt rum och nu skulle fina middagar vidta!  Längs Fyrisån ståtade de enorma kastanjerna, nu i full blomning, och där vid Västgötaspången stod ett gäng medelålders turister och fotograferade. På uteserveringarna trängdes barnfamiljer, studenter i sina sprillans nya, vita studentmössor, medelålders par och några ännu äldre gubb-gäng som språkades över varsin öl. När jag cyklade hemåt och passerade universitetsbacken så mötte jag horder av familjesällskap med barn i 10-årsåldern som gick runt med kartor i händerna och skulle göra någon slags quiz. 

Uppsala är verkligen en stad för alla åldrar och för människor från all världens hörn. Den har vuxit ganska ordentligt sedan jag föddes 1958 (97 980) och till nu 2022 (237 581) men är i mångt och mycket fortfarande lite av en småstad. 

Och just nu i maj-juni så är den som vackrast och som mest levande! Jag blev så glad av folklivet när jag gjorde min cykeltur igår. Av folklivet och av all grönska och blomning som förskönar allt. Och såklart av alla fantastiska kulturbyggnader med historiens vingslag som en aura omkring sig. Jag var nästan lyrisk!

Dock var jag också rejält pollenallergisk. Värmen slog till igår och med den kom något som min kropp reagerade starkt emot, jag nös och nös och ögonen rann. Så efter att ha jobbat hela dagen 8-16.45, cyklat tur och retur stan, lagat middag och sett nyheterna, slocknade jag i tv-soffan.

Idag har jag tagit min pollenmedicin och känner mig nysfri och pigg och bifogar ett citat som jag skriver under på! Ungdom eller ej...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar