måndag 30 oktober 2017

Studiedagar

Eleverna i skolan har denna vecka höstlov. Vi lärare har studiedagar.
Tänker att en studiedag är en dag då man studerar och lär sig något som man har nytta av i sitt yrke.

Det var längesedan jag hade en sådan studiedag. De flesta studiedagar går åt till arbete på skolan, det kan vara utvärderingar av olika slag, pedagogiska diskussioner, att vi får tid för omdömesskrivning eller helt enkelt klassrumsvård.
Idag var vi beordrade att gå på en föreläsning om Unikum, en digital lärportal  som Uppsala kommun köpt in för skolorna. Här skriver vi in planeringar och uppgifter och ger feedback på dessa när eleverna lämnat in sina arbeten,  här betygsätter vi, skriver omdömen, för utvecklingssamtal mm.  Vi har haft det drygt ett läsår bara, så det finns mycket kvar att lära, och det var väl med den förhoppningen jag cyklade ner till Fyrisskolans aula i morse.
För det första så visade det sig att vattnet i skolan var avstängt på förmiddagen, så vi bads att inte gå på toaletten om det inte absolut var nödvändigt.....
För det andra så var föreläsningen en ren reklamkampanj om Unikums förträfflighet av tre personer som visade en powerpoint. Dom som föreläste sa sig ha lång erfarenhet inom skolans värld både som lärare, specialpedagoger och rektorer (hur nu det gått till för dom såg inte ut att vara mer än 35-40 år), men dom pratade som säljare och jag hakade upp mig på att dom hela tiden tjatade om devices istället för enheter och feed forward istället för framåtsyftande.
Vi fick de sista fem minuterna reda på att det finns en sida som heter Unikum academy (engelska igen...) där det finns korta instruktionsfilmer på allt vad man behöver veta.
Kanske hade vi haft mer nytta av att ha suttit på skolan och jobbat med dom.
Behöver jag säga att mina kollegor var minst lika besvikna....

Behållningen med dagen var att jag efter föreläsningen kunde gå på lunchgympa, duscha och sen i lugn och ro och dagsljus med strålande sol, cykla tillbaka till skolan och fortsätta jobba.
Nu behöver vi mer ån någonsin ta tillvara dagsljuset! Solen går ner redan kl 15.59!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar