torsdag 23 juni 2016

Tillbaka i stan

Skrämt vildsvin, kliat katt, tagit morgondopp (som också var sommarens premiärdopp), bundit smörblommekrans, grillat hjortstek, plockat fläderblommor, suttit nere vid sjön och filosoferat medan tärnorna dök efter småfisk, sträckt ut mig på kökssoffan i väntan på kaffet, varit på kyrkogården och fikat i den gamla skolan. Ett axplock av aktiviteter som jag roat mig med under mina dagar i Södermanland.
Sigridslunds handelsbod och café, tål att berättas mer om. Klicka på länken;  http://sigridslund.se/    En plats, väl värt en omväg, dom serverade en underbar köttbullesmörgås med rödbetssallad, och en latte som var perfekt! Miljön är genuint mysig och huset bär på en intressant historia.
Huset sägs vara en av Sveriges äldsta skolor. Den byggdes och donerades till bygden av herrskapet på Vibyholms slott. Greve och kammarherre Ulf Bonde med maka. Skolan fick namn efter lilla Sigrid, parets sista barn, som föddes 1811 och dog bara 4 år gammal i fläckfeber.
Byggnaden liknar nästan en liten herrgård med två utstickande flyglar. Den skulle invigas med pompa och ståt på själva midsommarafton den 23 juni 1826. Men festligheterna slutade i stor sorg. Salutkanonen som användes exploderade och den äldste sonen Carl, 22 år, stod nära och skadades så allvarligt att han dog.
Utanför skolan finns en minnessten över unge greven Carl och hans syster Sigrid.
Skolan var igång 183 år, vårterminen 2009 blev den sista.
Och nu är huset renoverat och inrett mycket smakfullt i ljusa, fräscha färger.
Över entrén finns devisen; Ej bättre börda man på vägen bär, än visdom mycken.

Och nu är jag alltså tillbaka i stan. Det är alltid med lite vemod jag lämnar denna plats på jorden, men den här gången kanske det var av godo, med tanke på att jag drabbades av akut, jobbig hösnuva, eller pollenallergi där ute på landet. Näsan och ögonen rann och kliade och jag blev faktiskt lite "allmänt låg".
Så några blommor under huvudkudden blir det definitivt inte för mig imorgon!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar