söndag 12 april 2015

Stumpwork

Stumpwork, eller tredimensionellt broderi, var temat för den förra broderikursen på Västberga folkhögskola.
Det var ett slags "rikemansbroderi". Något man sysslade med i de högre stånden, framförallt i England 1650-1680. Man smyckade askar, spegelramar eller broderade tavlor, ofta med bibliska motiv.
I ärlighetens namn tyckte jag det var ganska fult. Men ett otroligt arbete låg självklart bakom varje liten detalj. Vi fick prova olika moment och sedan skulle det sättas samman, på eget valt sätt, i läxan.

Så här blev mitt resultat;


Lite svårt att se på bilden, men solrosens blad är gjorda med picaut-stygn, och står liksom ut från tyget. Bladen är broderade runt en ståltråd, som sedan är nedstucken i tyget och böjd på baksidan.
Tänkte mig att ett helt solrosfält skulle vara vackert, men jag nöjde mig med en enstaka, stolt blomma och så det fina citatet bredvid; "I want to be like a sunflower, so that even on the darkest days I will stand tall, and find the sunlight"


 
Här broderade jag tre insekter på ett tyg som jag tryckt, ifrån en teckning jag gjort. Det ska monteras till ett bok- eller pärmomslag.
 
 
Den lilla nyckelpigan som klättrar upp på grässtrået är sydd i spindelstygn.

 
 
Humlans kropp är gjord som en liten garnboll, som jag ångat för att få luddig. Vingarna är sydda i brysselspets över ståltråd.

 
Snigeln är sydd över ihoprullad vadmal och ena känsélsprötet är sytt med knapphålsstygn över tunn ståltråd.
 
Det är kul att ha provat på det, men inte direkt något jag kommer att ägna så väldigt mycket tid på i framtiden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar