måndag 3 augusti 2020

Bland näckrosor, bäverhyddor och jungfrusländor

Färnebofjärdens nationalpark och Dalälven med fyra landskap som möttes vid Kärringön, där har jag, maken och våra vänner tillbringat de senaste dagarna.
Vi la i kajakerna vid en camping vid Österfärnebo, utanför Gysinge och paddlade till Sandön där vi satte upp vårt läger och hade det som utgångspunkt för fina paddelturer.



Älvens vatten är mörkt, nästan rödbrunt. Så mycket näckrosor som kantat våra färder. Vackra gula och vita. Och så många bäverhyddor vi passerat. Och de blå-svarta sländorna som surrat runt våra huvuden.
Vi har spanat på havsörn som skrämt upp småfåglar och vi har skrattat åt snabba minkar som plötsligt dykt upp bakom en sten vid strandkanten, plirat på oss alldeles still i 10 sekunder, för att sen snabbt springa och gömma sig.


Lördagen var varm med gassande sol och jag brände mina axlar ordentligt. Vi varvade paddlandet med svalkande bad.


I en nationalpark får man bara sätta upp tältet på anvisade platser, och när vi kom till Sandön på lördagkvällen var det fullt med båtar, kanoter och människor. På söndagen fick vi dock ha ön alldeles för oss själva.


Det är en vacker ö att strosa runt på. Tallar med märkliga rotformationer som snirklar sig åt alla håll för att hålla sig fast i den porösa sandjorden. Blåbärsris med stora bär (och vi plockade och hade på morgongröten) fina sandstränder men även stenstränder.


Vilt växande mynta som doftade ljuvligt.


På ena sidan av ön steg fullmånen och kastade silver i vattnet,


på den andra sidan färgade solen himlen i guld-orange när den gick ned.


Och när söndagkvällen var mulen och inte ville visa vare sig måne eller solnedgång, ja då tände vi brasa och njöt av färgsprakande eldslågor och glöd i kontrast mot den gråblå himlen.

Det blev inte Väskusten eller Höga kusten, som vi först planerat, men det blev väldigt bra.
Mina farhågor om att behöva slåss mot mygg införlivades inte, det var helt myggfritt!
Och att få vistas så här i natur och vildmark, paddla, vandra, bada, bara sitta och glo, umgås med vänner, sova i tält, tända en eld, plocka bär, lyssna på fåglar-
om inte det är livskvalitet, ja då vet inte jag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar