torsdag 9 juli 2015

En snabbvisit i landskapet Hälsingland



Kommer ni ihåg Mona Wessman och hennes Hambostinta i kort-kort? Jag tyckte den var så himla bra, när den låg på svensktoppen. Kan jag ha varit 11 år?
Hälsingehambon går av stapeln nu till helgen med final i Järvsö, 50-årsjubileum i år. Jag minns när jag drömde om att någon gång vara med och dansa den. Ack ja, tiderna förändras.
Hade gärna åkt till Järvsö just idag, eftersom det där på Stenegård är en korgstämma i dagarna tre. Maken var dock inte lika sugen på det.

Men till Hälsingland och närmare bestämt Söderhamn kom vi i alla fall. Son, sonhustru, hund och vi bilade upp i tisdagsmorse, för att hälsa på sonens svärföräldrar. Det var golf bokat för herrarna och vi damer tog en bilrunda med olika stopp. Bl a på Växbo lins fabriksförsäljning!

 
Det blev besök inne i själva fabriken och så gick vi och nöp i alla vackra textilier. Jag köpte faktiskt med mig ett stycke turkost och vitt gåsögontyg.
 
 
 
Fikastopp med ostkaka från Hälsingland. Vad annars?! Om ni frågar mig, så är den betydligt godare än den småländska. Den har något speciellt "segt, knarr" i konsistensen som är så vansinnigt gott. Den serveras varm med vispgrädde och sylt. Ljuvligt!!
 
Eftermiddagen och kvällen blev det trekamp i par, grillning och en massa annan god mat och dryck och så kortspel in på nattkröken.
 
 
Dagen efter strilade regnet ihärdigt ner, men efter frukost tog vi ändå en långpromenad ner till sjön Färsen, så vovven fick bada. Vid lunchtid bilade vi till Skärså fiskeläger. En idyllisk liten by som var otroligt livaktig 1920-1950 med många fiskare, fiskrökerier och t om en konservfabrik som var berömd för sin goda löksill, som exporterades över landet. Ända till 1978 var den i bruk. Numera är restaurang Albertina belägen i fabrikslokalerna. Väldigt trivsam och med mycket god mat. Äntligen fick jag äta strömmingsflundra, som jag längtat!!
 
 
Efter lunch promenerade vi till fiskrökeriet och köpte nyrökt sik som fick följa med till Uppsala.
 
Det är något visst med Hälsingland, jag är oerhört svag för dialekten som jag tycker klingar så tryggt och vänligt. Den är som landskapet ser ut; vackert och böljande!
 
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar