torsdag 17 september 2020

En tidsmaskin!

Det är skillnad på mjölk! Idag har jag druckit ett glas mjölk som fungerade som en tidsmaskin! Alltså en enda klunk i min mun och jag slöt ögonen och förflyttades 55 år tillbaka i tiden. 

Plötsligt blev jag 7 år gammal och satt vid köksbordet hos morbror Lasse och moster Inga, på deras bondgård i Södermanland, utanför Flen. Moster Inga stod vid vedspisen, i sin blommiga klänning och gamla noppiga kofta med klut runt håret. Hade hällt upp mjölk i glaset framför mig och tog fram nybakade kardemummabullar ur ugnen. Ovanför vedspisen, som sprakade hemtrevligt, hängde morbrors stora, stoppade raggsockor på tork. Katten strök sig mot mosters ben i hopp om att få en slurk mjölk. På den stor-rutiga linoleummattan, under bordet låg hunden Zenita och snarkade. Mitt emot mig vid köksbordet satt morbror Lasse i blåställ och lantmännens keps och stoppade sin pipa med Hamiltons blandning, väderleksrapporten hördes från radion. Från taklampan mitt över bordet hängde flugpapperet och en stackars spyfluga surrade i dödskamp.

Sen svalde jag, öppnade ögonen igen och befann mig tillbaka i Josefssons lanthandel på Geijersgatan här i Uppsala. Hon säljer Elins mjölk, Mjölk med mersmak! 

Jag hade cyklat dit för att köpa en burk hjortronsylt. Jag cyklade därifrån med mjöl från Stora Hällsta kvarn och lantbruk, med Murarbiets Halsmixhonung, med en bit av Grellsbo Hereford entrecoté, med tre förpackningar Brostorps ostkaka, med inlagd dillgurka från Åkerby handelsträdgård, med stora, fina, obestprutade, djupfrysta hallon och så den där hjortronsylten.



Och den där mjölken, den ska jag köpa nästa gång jag besöker butiken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar