måndag 26 november 2018

Göra en groda och veckans peptalk


Den här lilla grodan, sittandes i yogaställning mellan ljuslyktorna, framför fondtapeten med skog, mötte jag i lördags, när döttrarna och jag deltog i ett meditationspass på Arken Spa.
Notera hur den håller sina händer; tumme och pekfinger möts, formande en cirkel, resterande fingrar hålls utsträckta med handflatan riktad uppåt. Det kallas för Guyana Mudra och sägs hjälpa oss med koncentration och kreativitet och det symboliserar visdom.

Och lite vis kände jag mig idag på mentorstiden. Eleverna skulle svara på några frågor om arbetsbelastning, känsla av trygghet och sociala sammanhang, genom att skriva svar på ett papper. Några gjorde det på två minuter, medan andra behövde 20 minuter.
Just nu är det många som känner sig överhopade med arbeten och tycker att "skolan suger" och att lärare är barnplågare som ger så mycket läxor och har så många prov.

Jag avslutade lektionen med att läsa följande;

Sluta gräma dig
I lördags kom min föreläsningsshow Omstart till Östersund. Det gick jättebra, bortsett från att jag vid ett tillfälle i showen råkade säga fel namn på en person jag berättade om. Det ledde till att historien inte riktigt gick ihop, och detta upptäckte jag först efteråt när jag fick det påpekat. Jag märkte det inte själv just då när jag sa det på scen.

Jag grämde mig över det här ett tag, ända tills jag började tänka på allt som faktiskt blev rätt. Med tanke på att jag pratade nästan oavbrutet i 90 minuter och lyckades komma ihåg allt jag ville säga utan att titta på några papper, så fanns det ganska mycket att glädjas åt efteråt. Ett fel, två hundra saker som gick rätt. 

Det gäller att vara försiktig med att gräma sig. Om du tänker dig två vågskålar, där de 200 sakerna som gick bra ligger i ena, och det där misstaget i den andra, så är det inte så enkelt som att säga att vågskålen med två hundra rätt i väger tyngre. 

Ett fel kan väga lika mycket som två hundra rätt.

Hur kommer det sig? Jo, för varje gång du tänker på den där missen så blir det som att det har hänt en gång till. Och tänker du på det två hundra gånger så väger det lika mycket som de två hundra sakerna du gjorde bra som du inte tänker på.

Det är därför det är så viktigt att lägga fokus på rätt saker. Jag kommer inte att säga fel namn på just det där stället fler gånger, den saken är klar, men när man väl har lärt sig av sitt misstag, så gäller det att ställa om siktet emot allt som faktiskt gått bra. Annars riskerar ett fel att väga lika tungt som två hundra rätt.

Texten kommer från Olof Röhlanders "Veckans Peptalk", Din termos i gryningen. Han är mental tränare, författare och inspiratör och jag har under flera år prenumererat på hans "måndagsbrev".
Vi fick en bra diskussion i klassen, det kändes som att dom förstod vad jag pratade om, och jag hoppas att åtminstone några fick sig en tankeställare som kanske kan få dom att ändra tankebanor.

Man får börja i det lilla och med varsamhet, när man har med tonåringar att göra. Provade för några år sedan att köra ett yogapass på en mentorstid. Vi skulle alla sitta som den lilla grodan på bilden, i Guyana Mudra.  Det slutade dock med gemensamt asgarv, och fick inte den inverkan som jag hoppats. Så där "gjorde jag en riktig groda".....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar